• % Luxe 3-PACK-DEAL voor €129,95
BEL ONS: 020-2331695
Overhemden specialist van Nederland & België
Gratis verzending vanaf 80 €
Wijzigings- en monogramservice

Ledûb: al meer dan 50 jaar kwaliteit overhemden

In 1963 wordt Ledûb opgericht. Het is tevens het jaar dat Gerard van Winkel, de zoon van oprichter Sjef, in dienst treedt bij het bedrijf wat toen nog Van Winkel Konfectiebedrijven heet.

In 1970 neemt hij het roer van zijn vader over. Gerard zou 40 jaar het bedrijf leiden en er zou onder deze leiding veel gebeuren. Je leest de ontwikkeling van Ledûb over de laatste 50 jaar in dit artikel.

overhemden en cognac kleurige schoenen zijn een erg goede combinatie

Start jaren 70

Begin jaren zeventig werd er een nieuw beleid uitgestippeld. Kwaliteit staat voorop. Ledûb moet daarbij een uitgebreide collectie krijgen. De trend was in die tijd het draaien van een massaproductie, tegen zo laag mogelijke kosten. Ledûb moest juist vooral om kwaliteit gaan, die eventueel wat meer mocht kosten.

Van Winkel produceert tot die tijd ook voor anderen, maar dat moet stoppen. Grote klanten, C&A en de HIJ (wat later de WE zou worden), worden vaarwel gezegd en de verkoop van Ledûb moet geschieden via nieuwe, zelfstandige herenmodezaken.

Een aantal keer per jaar komt Ledûb met een nieuwe collectie, die wordt beschouwd als bijzonder en eigentijds. Maar het belangrijkste is altijd de hoge kwaliteit van de uitgebreide collectie.

Dat Ledûb populair is ontgaat de herenmode zaken niet. En bovendien wordt al snel duidelijk dat Ledûb naast een hoge en constante kwaliteit ook een betrouwbare en snelle leverancier is, waar goede service hoog in het vaandel staat. In 1975 werkt Ledûb samen met 500 herenmodespeciaalzaken.

Ledûb uit voorraad

Wie kent de populaire meidenband LUV nog? Ledûb ging uit voorraad leveren en koos voor deze dienst (Ledûb uit voorraad) de naam L.U.V, het werd een speelse verwijzing naar de naam van die meidenpopband.

De dienst was ideaal voor winkeliers. Omdat Ledûb een levering binnen 24 uur beloofde, hoefde de winkelier nooit nee te verkopen, zonder zelf een grote voorraad te houden.

L.U.V begin met een basis voorraad met werd al vlot uitgebreid door ook de overhemden in seizoenskleuren (appeltjesgroen was in tijd een modische kleur). Het was een ideale opzet voor winkeliers die hiermee het voorraad risico omzeilden. Voor Ledûb was het een groot succes, gemeten aan de omzetcijfers die snel groeiden.

een man een vrouw die succesvol zijn en genieten van het leven

De jaren 80

De jaren 80 bleken voor Ledûb onverminderd succesvol. De herenmodebeurs van het voorjaar van 1982 was voor Ledûb al een groot succes, maar de kroon op de beurs (bijna letterlijk) was het bezoek van Prins Claus aan de stand van Ledûb. Prins Claus was goed op de hoogte van het Noord-Brabantse bedrijf en hoorde graag de ins en outs over de laatste collecties.

Deze succesvolle groeiende trend was in het begin van de jaren 80 opmerkelijk. Veel concurrenten hadden het zwaar en in het algemeen werd er gezegd was dat de overhemden markt in ´zwaar weer´ verkeerde. Dit ´zware weer´ ging aan Ledûb voorbij. De omzet bleef ook in deze periode groeien.

Automatisering van Ledûb

In de jaren 70 werkt Ledûb ook aan de automatisering van het bedrijf. Waar een ervaren werkneemster/werknemer zo´n 1.000 borstzakken per dag op kon stikken, deed een robot er wel 1.800. Een flinke verhoging van de productie was dus mogelijk en Van Winkel investeerde in een borstzakrobot.

Niet alleen was er nu uitbreiding van de productie mogelijk, ook werd de kwaliteit (nog) constanter.

In 1970 werkte Ledûb nog met ponskaarten. Dat systeem werd vijf jaar later vervangen door de eerste primaire computer. Die zes jaar later ingewisseld werd voor een ´moderne´ computer.

Het bedrijf, wat tegen die tijd Van Winkel Fashion heet, investeerde in 1982 in een nieuw productie systeem. Van Winkel was daarmee innovatiever dan 95% van de concurrentie. De investering bedroeg twee ton, in guldens. Wat in die periode een groot bedrag was. Maar de kosten wogen op tegen de duidelijke voordelen:

  • De productietijd van een overhemd kon worden verkort
  • Er was een centraal toezicht
  • Het was sneller

Een ander voordeel, vanuit bedrijfsperspectief bekeken, was dat er bij gelijkblijvende productie minder personeel nodig zou zijn. Alhoewel dat klopt, groeide het personeelsbestand van Van Winkel juist. Eind 1972 werkten er 115 mensen, vijftien jaar later waren dat er 170.

De technologie zorgde voor een grotere omzet, waardoor er juist meer mensen nodig waren.

Ledûb anno nu

Ook de derde generatie van Winkel is in het bedrijf gekomen. Koen van Winkel, zoon van Gerard, begon in 2003 en werd in 2010 directeur. En alhoewel hij zich minder met de dagelijkse leiding bezig houdt, bleef van Winkel dus een familiebedrijf.

De productie vindt nog altijd plaats in Europa, maar nu in Macedonië, waar 185 medewerkers zorgen voor prachtig afgewerkte overhemden. ¨Kwaliteit gaat boven alles, maar niet ten koste van alles¨, valt op de website van Van Winkel te lezen. Ook de productie locatie in Macedonië voldoet aan de hoogste eisen van maatschappelijk verantwoord ondernemen, en de medewerkers zijn goed opgeleid, zodat ze hun werk veilig en gezond kunnen uitvoeren. En dat is mooi, want dan weet je zeker dat jouw overhemd van Ledûb niet alleen qua stof en afwerking van de hoogste kwaliteit is, maar ook de productie ervan met aandacht is gedaan.

Bron: http://www.ledub.nl/over-ledub/rijke-historie/de-jaren-70/

http://www.ledub.nl/over-ledub/rijke-historie/de-jaren-80/

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.