• % Luxe 3-PACK-DEAL voor €129,95
BEL ONS: 020-2331695
Overhemden specialist van Nederland & België
Gratis verzending vanaf 80 €
Wijzigings- en monogramservice

De 5 Allerbeste Tips! om Vlekken uit Kleding te Verwijderen (Update 2023)

Hoe haal je vlekken uit je kleding? Wat mag je wel doen en wat absoluut niet als je een vlek in je kleding hebt? Een vlek maken (of krijgen) kan iedereen overkomen. Heb je een huishouden met kleine kinderen, dan is de kans groot dat je kinderen zo ongeveer dagelijks met vlekken in hun kleding thuis komen. Grasvlekken na het voetballen, moddervlekken uit de speeltuin, jamvlekken op T-shirts na de lunch. Maar niet alleen kinderen maken vlekken hoor. Lekkende pennen (balpenvlekken) in overhemden, tomatensaus, vetvlekken. Iedereen krijgt wel eens vlekken in zijn kleding. Wil je er zeker van zijn dat de vlek verdwijnt? Wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet, lees snel verder!

Vlekken uit Kleding Verwijderen: Wat wel te doen? en wat vooral niet te doen?

De 5 Allerbeste Tips! om Vlekken uit Kleding te Verwijderen

 1. Voorkom intrekken of verergeren van de vlek
 2. Behandel een vlek (vaak) direct met water
 3. Hoe verwijder je vlekken uit kleding?
 4. Alle vlekken stofsoorten: kies de stof
 5. Alle vlekken die er bestaan: kies je vlek voor de juiste behandeling

hoe haal ik vlekken uit mijn kleding

TIP! Probeer nu een overhemd van Overhemden specialist overhemden.com - bekijk nu alle overhemden

 • De hoogste klantwaardering
 • Alle merken en maten
 • Persoonlijke service
 • 14 dagen bedenktijd
 • En vanaf 3 stuks extra korting

tips moddervlekken uit kleding verwijderen

 

Wat moet je doen als je een vlek in je kleding hebt? Hoe krijg je vlekken uit kleding? En meer specifiek, hoe krijg je vlekken uit witte kleding? Herken je dat, dat na een tijdje in je witte T-shirts of overhemden van die gele zweet- of deodorantplekken zitten? Hoe verwijder je die gele vlekken uit witte kleding? In dit artikel geven we je de beste tips hoe je die gele vlekken uit je witte kleding krijgt. Maar ook de beste tips voor het verwijderen van de 10 meest voorkomende vlekken in kleding. Hoe behandel en verwijder je de meest voorkomende vlekken.

 

TIP 1: voorkom het intrekken van vlekken in de kleding

Het belangrijkste, ongeacht de soort vlek, is het tegengaan van het intrekken. "Intrekken" is een informele term die verwijst naar het aangaan van een chemische reactie van de vlek met de kleding. Als een vlek ingetrokken is in de kleding, is de kans groot dat de vlek er niet of slechts gedeeltelijk uit gaat. De vlek is dan dus vaak blijvend.

Bij een ingetrokken vlek zijn de vezels (katoenvezels meestal) verkleurd door de samenstelling van de vlek. Soms kun je de vlek nog verwijderen door heel hard te boenen en te schrobben. Hierdoor slijt je kleding wel snel. Je schuurt dan als het ware de verkleurde vezels, de gekleurde vezels worden afgesleten. Waardoor de stof dunner wordt op die plek. Vaak blijf je altijd kleurverschil zien tussen waar de vlek zat en de rest van de kleding.

De belangrijkste regel of tip bij vlekken is dus: laat de vlek niet intrekken!

 

TIP 2: behandel een vlek direct met water

Behandel elke vlek meteen met (lauw) water, of met een passend oplosmiddel als dat voor handen is (de verschillende oplosmiddelen worden verderop behandeld, maar water is altijd beter dan niets)
Voorkom directe warmte. Warmte zal het intrekken, bij de meeste vlekken, alleen maar versnellen. Leg je de kleding met de vlek dus nooit op de verwarming, hierdoor bevorder je juist het intrekken van de vlek. Probeer alleen oplosmiddelen te gebruiken die op kamertemperatuur of lauw zijn.

 

vlek verwijderen uit kleding deppen water


Voorkom druk. Gebruik de oplosmiddelen voorzichtig. Dep de vlek en laat de vlek weken in de vloeistof. Dat is beter dan heel hard en krachtig schrobben.

Als je thuis bent is het vrij eenvoudig dus om de vlek te lijf te gaan. Ben je niet thuis, maar buiten of in een restaurant, zoek dan bijvoorbeeld het toilet op en dep de vlek met wc-papier of tissues totdat de vlek verzadigd is. Dus eerst water, de rest komt later. Ja natuurlijk, de vlek zal nog steeds zichtbaar zijn, maar het voorkomt in ieder geval dat de vlek intrekt en dat deze permanent in je kleding zal blijven.

 

TIP 3: Hoe verwijder je vlekken uit kleding?

Als je een vlek in je kleding krijgt, is het dus belangrijk om te voorkomen dat deze in kan trekken. De eerste actie is deppen met (warm) water. Maar met water alleen krijg je de meeste vlekken niet permanent verwijderd.

Gelukkig zijn niet alle vlekken even hardnekkig. De meeste huis-, tuin- en keukenvlekken zijn vrij eenvoudig te verwijderen. Er zijn tegenwoordig veel vlekkenverwijderaars te koop in de supermarkt die de meeste vlekken oplossen. Maar belangrijk wel is dat je altijd in het waslabel of wasvoorschrift in het kledingstuk kijkt wat wel en niet mag. Wol heeft weer een andere behandeling nodig dan bijvoorbeeld katoen of zijde.

 

TIP 4: De juiste behandeling voor iedere stof (kies je stofsoort)

Welk soort stof of vlek heeft welke behandeling nodig?

Welke oplossing is de beste voor het soort materiaal waar de vlek op zit? En wat is de beste oplossing voor het verwijderen van een bepaalde vlek? Want een vlek verwijderen uit een katoenen shirt heeft een andere behandeling nodig dan het verwijderen van een vlek uit een zijde shirt of blouse. En een vetvlek heeft weer een andere behandeling nodig dan een etensvlek. Het gebruiken van een verkeerd product of methode kan leiden tot beschadiging van je kleding. Elk type kleding en stof heeft een eigen methode en gebruiksaanwijzing.

 

vlekken verwijderen uit kleding soorten stof

 

Controleer voordat je een vlek gaat bewerken altijd het label in het kledingstuk. Meestal staan daar de wasvoorschriften op en waar het item van gemaakt is. Van 100% katoen, wol, zijde of polyester bijvoorbeeld. Als er specifieke wasinstructies op staan, is het raadzaam om deze altijd op te volgen.

 

Het verwijderen van een vlek uit katoenen kleding

Katoen: kan weken, drogen en warmte verduren (hoewel je het laatste wilt vermijden voor de meeste vlekken - warm water is prima, maar droge warmte zal de vlek laten intrekken). Het is mogelijk om wit katoen te bleken, maar de levensduur van het kledingstuk zal daardoor wel korter worden. Gebruik chloor bleekmiddelen alleen als laatste optie en verdun deze goed voor gebruik. De beste oplosmiddelen voor katoen zijn wasmiddelen en licht zure middelen (citroen sap, azijn, etc).

Het verwijderen van een vlek uit wollen stoffen en wollen kleding

Wol: is warmtegevoeliger dan katoen en moet voorzichtig behandeld worden. Je kunt het onderdompelen in water, maar je zult het plat moeten laten drogen om vervorming te voorkomen. Maak alleen gebruik van voor wol veilige oplosmiddelen en lauw (niet heet) water. Bleekmiddelen en zure behandelingen zullen de wol permanent beschadigen. Behandel de vlek meteen met water of wolwasmiddel en breng het kledingstuk zo snel mogelijk naar een stomerij.

Het verwijderen en oplossen van vlekken uit synthetische stoffen en kleding

Synthetische stoffen: behandeling varieert afhankelijk van het materiaal. Rayon en polyester kunnen harder gewassen en geschrobd worden dan katoen, maar zullen beschadigd worden door gebruik van bleekmiddelen zoals waterstofperoxide. Het is meestal goed om deze stoffen schoon te maken met het gebruik van een normaal wasmiddel, of met afwasmiddel als het om een vettige vlek gaat.

Het verwijderen en oplossen van vlekken uit zijde

Zijde: is zeer temperamentvol. Je kunt de vlekken behandelen met water, maar was dan het kledingstuk in zijn geheel. Opgedroogde waterdruppels op zijde zien er bijna net zo erg uit als de oorspronkelijke vlek. Vlekverwijderaar op glycerinebasis is ook effectief en neutraal.

Ongeacht wat je gebruikt, test de vlekverwijderaar op de binnenkant van het materiaal voordat je het gebruikt op een vlek, om er zeker van te zijn dat het materiaal niet zal beschadigen. Water is het enige middel dat je meteen en automatisch kan aanbrengen - maar let daarbij wel op de temperatuur.

Welke typen oplosmiddelen (en de vlekken die ze verwijderen) zijn er?

 

Hoe kies ik de juiste behandeling voor een bepaald type vlek?

Behandeling vlek met water

Universeel, veilig om te gebruiken op praktisch alles en is een goedkope oplossing. Effectief als directe behandeling om het intrekken van de vlek te voorkomen. Heeft langer nodig om in te weken om effectief te zijn voor vettige vlekken, maar verminderd het effect van verkleuring (lippenstift, haarverf, overgelopen kleuren van andere kledingstukken, etc.) aanzienlijk. Normaal gesproken niet een definitieve 100% effectieve behandeling. Maar een eerste behandeling van de vlek met water voorkomt vrijwel altijd het intrekken van de vlek.

Behandeling vlek met zout

Goedkoop en bijna altijd voorhanden. Kan aangebracht worden op de natte vlek om de chemicaliën in op te zuigen. Effectief bij zweet/deodorant vlekken, rode wijn en bloedvlekken.

Behandeling vlek met azijn en citroensap

Milde zuren als azijn en citroensap zijn uitstekend voor koffie- en theevlekken, grasvlekken en plakkerige restjes zoals plakband en lijm. Azijn is ook doeltreffend tegen schimmel - perfect voor was die te lang in water heeft gelegen. Let op: op wol kan je nooit behandelen met zuren als azijn en citroensap.

Behandeling vlek met wasmiddelen

Wasmiddel en afwasmiddel zijn zeer effectieve oplossingen en kunnen op veel typen stof gebruikt worden. Afwasmiddel is vaak wat harder en kan gevoelige materialen aantasten als het niet direct wordt uitgewassen. Beide producten zijn effectief tegen vettige vlekken, dus gebruik ze bij vlees- of jusvlekken en bijvoorbeeld chocoladevlekken.

Behandeling vlek met oxiderende bleekmiddelen

Waterstofperoxide is een zogenaamd oxiderend bleekmiddel. Waterstofperoxide is een vrij stevige oplossing voor het verwijderen van vlekken en is niet geschikt voor alle soorten stof. Kleurrijke vlekken worden vaak behandeld met oxiderende bleekmiddelen. Ideaal maakt voor het verwijderen van make-up vlekken, grasvlekken, bloedvlekken, fruitvlekken en andere gekleurde vlekken. Ze zijn minder effectief bij vet en kunnen gevoelige materialen aantasten. Verdun de middelen voor een mildere behandeling.

Behandeling vlek met glycerine

Glycerine is een vettig middel en wordt gewonnen uit dierlijk of plantaardige olie. Glycerine is een bestanddeel dat ook in bijvoorbeeld handzeep wordt gebruikt. Het behandelen van een vlek met glycerine kan op heel veel soorten stof en kleding. Geschikt om bijvoorbeeld inkt- en verfvlekken uit kleding te halen. Veel populaire vlekverwijderaars die in de supermarkt verkrijgbaar zijn, zijn gemaakt op basis van glycerine, of een combinatie van glycerine en wasmiddel.

Behandeling vlek met bleekmiddelen met enzymen

Zeer effectief op organische vlekken en op vlekken met een geur (eigeel, huisdier urine, bloed, zweet, etc.). Kunnen niet gebruikt worden op wol of zijde - de middelen reageren met proteïnes en zowel wol als zijde zijn gemaakt van proteïne.

Behandeling vlek met stomerij-oplosmiddelen

Worden verkocht in supermarkten en drogisterijen in verdunde vorm voor thuisgebruik. Gebruik ze met de nodige voorzichtigheid - je bent zelden beter af met het thuisgebruik van deze producten. Je kunt beter je kleding naar een professionele stomerij brengen.

Behandeling vlek met chloor- en bleekmiddel

Een ruw, hard en 'laatste redmiddel' product. Wees voorzichtig in het gebruik hiervan. Kan materialen en kleding ernstig beschadigen en kan voor verkleuringen zorgen. Test altijd voor gebruik en gebruik het alleen als het label in het kledingstuk niet verwijst naar "geen bleekmiddel gebruiken".

Hardnekkige vlekken hebben soms meerdere behandelingen nodig om ze te verwijderen. Ook een combinatie van de hierboven genoemde middelen is vaak noodzakelijk voor moeilijke vlekken. Als je twijfelt over de juiste methode, dan is het raadzaam om het kledingstuk naar de stomerij of wasserette te brengen.

 

TIP 5: De juiste behandeling voor iedere vlek (Kies je vlek)

Als je weet welk middel je kunt gebruiken om de vlek op te lossen, is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Door een verkeerde toepassing van het middel kan het zijn dat je de vlek juist erger maakt. Behandel de vlek altijd voorzichtig en niet te ruw. Voorzichtig deppen en indirect weken is altijd beter dan schrobben met een doek of je vingers.

Dat gezegd hebbende, je krijgt betere resultaten als je een aantal stappen volgt die er voor gemaakt zijn om een vlek uit het materiaal te trekken.

 • Doordrenkt de vlek meteen met water ook al draag je de kleding nog. We zeiden het al eerder, maar het kan geen kwaad om het te herhalen. Zorg ervoor dat het water op kamertemperatuur is en dep zo snel mogelijk met wat wc-papier of een tissue. Doordrenk de hele vlek, niet alleen de oppervlakte of het bovenste laagje. Het water moet in de gehele vlek opgenomen worden.
 • Als je de kleding uit doet, maak het nogmaals nat en behandel de vlek met een absorberende stof. Zout is het meest voorkomend en het goedkoopst, maar sommige mensen gebruiken ook maiszetmeel of talkpoeder voor een gelijkwaardig effect. Dit werkt het best op vlakke oppervlaktes zoals geweven katoen. Het aanbrengen van zout op bijvoorbeeld een wollen tweed colbert is later alleen maar lastig als je het zout er weer af moet krabben. Laat de absorberende stof ongeveer 10 tot 15 minuten zitten alvorens je het meeste eraf haalt en de rest uitwast met water.
 • Breng het oplosmiddel lichtjes aan op de achterkant van de vlek. Je wilt dat het doordrenkt wordt en dat de vlek verder terug naar de oppervlakte wordt gedreven in plaats van verder in het materiaal. Het aanbrengen aan de binnenkant geeft je ook meer zekerheid voor het geval het middel verkleuringen geeft.
 • Leg het kledingstuk ondersteboven neer op een schoon stuk keukenpapier. Hier kan de vlek, net als de werking van de absorberende stof, verder in trekken.Laat het kledingstuk ondersteboven minimaal een uur liggen op keukenpapier.
 • Verschillende oplosmiddelen hebben verschillende reactietijden, geef ze tijd. De enige richtlijn is dat je het oplosmiddel niet mag laten opdrogen voor je het kledingstuk gaat wassen. Let op. Als het oplosmiddel volledig opgedroogd is, kun je blijven zitten met een grotere, lichter gekleurde vlek dan daarvoor.
 • Was het kledingstuk met water om zowel de vlek als het oplosmiddel te verwijderen. Als het mogelijk is, was de kleding meteen in de wasmachine of breng het naar een stomerij. Lees wel het waslabel eerst, niet alle soorten stof en kledingtypen mogen gestoomd worden.

 

De 12 meest voorkomende vlekken en hoe die te behandelen

Om een voorbeeld te geven van de bovenstaande methoden om vlekken te verwijderen, staan hier 10 voorbeelden van de meest voorkomende vlekken. Deze variëren van werkkleding tot een zakelijk pak. Deze vlekkenwijzer helpt je om veel voorkomende vlekken op de juiste manier te behandelen.

1. Hoe Bloedvlekken verwijderen

Meteen wassen met koud water. Indien mogelijk laten weken in water dat op kamertemperatuur is voor minimaal 10-15 minuten. Behandel de vlek met een middel met enzymen of met huishoudelijke ammoniak. Apart wassen.

2. Hoe Boter/Vet/Bakolie vlekken verwijderen

Meteen behandelen met lauw water. Indien mogelijk in warm water met een wasmiddel onderdompelen. Gebruik een spray of stick voorbehandeling indien voorradig. Verwijder en dep de vlek voorzichtig met een wasmiddel, plaats ondersteboven op keukenpapier en laat het rusten. Herhaal als dat nodig is. Voor hardnekkige vlekken kun je voorzichtig bleekmiddel gebruiken aan de binnenkant van de kleding. Daarna ondersteboven laten rusten op keukenpapier alvorens de kleding goed te wassen.

3. Hoe Koffievlekken verwijderen

Meteen onderdompelen in lauw water. Zachtjes deppen met wasmiddel of met verdunde azijn in water. Wassen in het warmst toegestane water voor het materiaal en herhaal indien nodig. Vermijd stukken zeep of poeder zeep, deze kunnen de vlek permanent laten intrekken.

4. Hoe Zweetvlekken/Okselvlekken en verkleuringen in de hals verwijderen

Wassen met warm water en een wasmiddel. Als de gele verkleuring blijft zitten kunnen je het kledingstuk in warm water laten weken met wat zout, of kun je een middel met enzymen gebruiken. Bleek kan gebruikt worden op witte kleding, maar alleen als laatste redmiddel.

5. Hoe Tomatensaus vlekken verwijderen

Verwijder de resten saus of pasta voorzichtig met een mes of lepel. Dep vloeibaar wasmiddel op de vlek. Wassen met koud water vanaf de onderkant van de vlek (draai het materiaal om), aangezien je de vlek niet verder in de kleding wilt laten intrekken. Volg de wasinstructies op het label.

6. Hoe Olie- en Vetvlekken verwijderen

Behandel de vlek meteen met warm water. Zo snel mogelijk laten weken in warm water met sterk wasmiddel. Leg het kledingstuk ondersteboven op keukenpapier. Apart wassen en herhalen indien nodig.

7. Hoe Moddervlekken verwijderen

Doordrenken en roeren in lauw water om zoveel mogelijk te verwijderen. Breng wasmiddel aan en laat het ongeveer 20-30 minuten weken. Uitspoelen en herhalen. Normaal wassen en behandel eventueel de nog resterende vlek met bleekmiddel als dat mogelijk is.

8. Hoe Wijnvlekken verwijderen

Meteen behandelen met warm water. Breng zout aan op de vlek en laat het even rusten. Was het zout weg, dep de vlek met wasmiddel of glycerine en laat het ondersteboven rusten op keukenpapier. Spoel het uit en was het kledingstuk normaal volgens het label. Gebruik geen groene zeep, dat kan de vlek juist verergeren.

 

rode wijn vlek uit kleding verwijderen

 

9. Hoe Vlekken met urine en ontlasting verwijderen

Verwijder de resten en spoel de kleding meteen uit in koud water. Gebruik geen warm water, omdat de vlekken dan juist extra intrekken door het activeren van proteïnen. Rustig laten weken en regelmatig roeren in koud water met wasmiddel. Herhaal dit en laat de kleding ongeveer 20-30 minuten weken. Daarna meteen wassen. Bleken indien nodig maar was dit uit als het om luiers gaat - bleekmiddel is te sterk voor baby huidjes.

10. Hoe Geuren verwijderen

Niet alle vlekken zijn zichtbaar. Voor geuren die blijven zitten na een wasbeurt kun je calciumcarbonaat (kalk) aanbrengen en enkele uren laten zitten. Schud het overtollige middel van de kleding of gebruik een handstofzuiger hiervoor.

11. Hoe Chocolade vlekken verwijderen

Chocoladevlekken verwijderen? Meng één theelepeltje vloeibaar (zacht) wasmiddel met wat water. Wrijf dit zachtjes in de vlek om het schoon te maken. Chocolade is namelijk bruin ... maar vooral heel erg VET! Dus je kiest een middel dat vet oplost. En afwasmiddel is daar het beste in. Maak de vlek helemaal schoon met een spons met schoon water.

12. Hoe Lippenstift vlekken verwijderen

Op een lippenstiftvlek moet je nooit wrijven. De lippenstift trekt enkel dieper in de kleding. Lippenstoft is vet ... maar bevat ook een hechtmiddel zodat het goed hecht (normaal op je huid). Gebruik daarom wat wasbenzine om het lost te weken. Gebruik elke keer als je opnieuw de vlek met wasbenzine gaat deppen, een nieuw pluk watten. Doe dit net zo lang totdat er geen kleur pigment meer op de watten terecht komt. Gooi het kledingstuk mee in de was. Je kunt de (vette) restjes daarna met afwasmiddel verwijderen. Wat heet afspoelen werkt ook maar zeker niet als stap 1.

Hopelijk hebben we je kunnen helpen om voortaan rustig alle vlekken te lijf te gaan. Nog een laatste tip: zorg ervoor dat je altijd een flesje water of zo'n stick van Vanish bijvoorbeeld in je auto hebt liggen. Want mocht je niet thuis zijn en een vlek in je kleding krijgen, dan heb je altijd een eerste redmiddel bij de hand. Slim toch?

 

 

 

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.