• % 2-PACK-DEAL: 2 voor €79,95
BEL ONS: 020-2331695
Overhemden specialist van Nederland & België
Gratis verzending vanaf 80 €
Wijzigings- en monogramservice

Kreukvrije overhemden: 8 kreukvrije shirt tips

Over kreukvrije overhemden. Een overhemd ziet er het meest elegant uit als het kreukvrij is (oftewel onkreukbaar). Kleren maken de man, en een man in een kreukvrij overhemd laat een betere indruk achter. Helaas sluipen kleine kreukels er makkelijk in en is het lastig je overhemd de hele dag kreukvrij te houden. Hoe zorg je er nou voor dat je overhemd kreukvrij is én kreukvrij blijft? Acht tips voor een kreukvrij overhemd, voor thuis en op reis.

Kreukvrije overhemden: een waar genot voor heren

Kreukvrije overhemden zijn wel/niet hetzelfde als onkreukbare overhemden? Beiden termen geven aan dat ze niet de beste vrienden zijn van “kreukels”. Onkreukbaar geeft aan dat een overhemd niet te kreukelen is (wat je ook doet) en kreukvrij geeft aan dat het “in principe” kreukelvrij is. Overhemden zijn daarmee kreukelvrij en niet onkreukbaar. Ieder overhemd is met genoeg moeite wel te kreukelen. De vraag is alleen of dit gebeurt tijdens normaal gebruik.

Wrinkle free en kreukvrije overhemden (of kreukelvrije ovehemden) voor heren

Hoe ontstaan kreukels? Kreukels ontstaan wanneer stof in de lengterichting in elkaar wordt geduwd. Dit kan gebeuren door bewegen maar gebeurt ook zeker wanneer je op een stoel zit. Soms worden op stukken stof dan enorme krachten uitgeoefend. De stof kan dan niet verder in elkaar worden gedrukt in de lengterichting en zoekt een uitweg naar de zijkant: een kreukel ontstaat.

1. Investeer in een kreukvrij overhemd

Investeer immer in een aantal kreukvrije overhemden. Ze blijven de hele dag kreukelvrij. Zelfs in je bagage, je sporttas of onder een trui.

Een nadeel van strijkvrije en dus kreukvrije overhemden is dat ze duur zijn. Het klopt dat echte goede kwaliteit kreukelvrije overhemden duurder zijn dan de niet kreukvrije ¨broertjes¨ die wel gestreken dienen te worden. Maar daar wegen veel voordelen tegenop. Zo hoef je de strijkbout niet meer te gebruiken en bespaar je hiermee tijd. Je overhemd blijft bovendien de gehele dag kreukvrij. Een goed (katoenen) kreukvrij overhemd kan jaren mee gaan. Bovendien voelt een goede kwaliteit stof überhaupt beter op je huid. In tegenstelling tot de goedkopere varianten waar een groot deel synthetische stof in is verwerkt.

Naast de prijs is het voor veel mensen een argument dat de kreukvrije overhemden vaak zo ´plastic´ aanvoelen. Met name bij hogere tempraturen neemt dan het draagcomfort af (vanwege de hitte). Het klopt dat de kreukvrije overhemden ooit zijn ontstaan door katoen en synthetische materialen te mixen. Maar de technologie heeft zich snel ontwikkeld en inmiddels bestaan er 100% katoenen kreukvrije overhemden. Die hebben optimaal draagcomfort, zijn sterk, zijn slijtvast en hebben bovendien een luxe uitstraling.

2. Schaf een goed kreukvrij two-ply overhemd aan

Er bestaan ook overhemden die kreukvrij zijn, maar nog wel gestreken moeten worden. Na een strijkbeurt blijven deze overhemden vervolgens wel de hele dag kreukvrij. De overhemden zijn dan kreukelvrij – maar pas nadat de kreukels zijn verwijderd.

Kreukvrije overhemden: wrinkle free shirts (Engels)

Het verschil tussen kreukvrije- en minder kreukbare bloesjes (easy iron) zit in het toepassen van een chemische proces.

Bij echte kreukelvrije echte shirts zorgt het chemische proces ervoor dat het katoen op een moleculair niveau anders wordt neergelegd. Het middel wat daarvoor gebruikt wordt is vrij sterk en er zijn een (miniem) aantal zaken gerapporteerd waarbij mensen allergische reacties kregen op dat middel.

Two ply als natuurlijke methode voor kreukvrije overhemden

Bij deels kreukvrije of “kreukel resistent” overhemden (easy iron) worden soms chemicaliën gebruikt of van een veel lichter kaliber. Vaker wordt een oplossing gezocht in de manier van weven van de stof. Stoffen kunnen worden geweven met een enkele draad, in zowel de lengte als de breedte richting. Dat wordt 1ply genoemd en is doorgaans niet zo kreukvrij. Bij een andere weeftechniek wordt two-ply (2ply) gebruikt. Hierbij worden eerst twee draden in elkaar gedraaid voordat de stof geweven wordt. Overhemden van een stof met 2 ply weving zijn sterker en doorgaans meer kreukvrij dan overhemden met 1 ply. Stoffen met een Twill weving (ook wel keperbinding genoemd), of een visgraatweving zijn van nature het meest kreukvrij.

3. Vouw je overhemden netjes op voordat ze in je koffer gaan, dan blijven ze kreukvrij

Zorg dat je je overhemden netjes meeneemt, dan is de kans groter dat je overhemd kreukvrij op de plaats van bestemming aankomt. Ook de volgorde waarmee je je koffer in pakt is van belang. Leg de zware dingen, zoals schoenen, onderop. Leg daarop je andere kleding. En helemaal bovenop je zakelijke kleding. Dus ook je overhemden. Zo blijven ze kreukvrij.

Je kunt je overhemden netjes opvouwen door het overhemd met de knopen naar beneden neer te leggen. Vergeet niet de knoopjes eerst dicht te knopen. Vervolgens de mouwen naar binnen te vouwen. Dan de panden een stukje naar binnen te vouwen. Vervolgens vouw je de onderkant een beetje naar binnen en dan sla je het dubbel, zodat de onderkant tegen de kraag aan komt. In dit filmpje wordt het snel en eenvoudig uitgelegd.

Is het gelukt om je overhemd netjes en kreukvrij op te vouwen, fantastisch! Helemaal kreukvrij houden? Leg dan een opgerolde riem of sokken in de kraag. Dan blijft die netjes rechtop staan, omdat hij niet naar binnen kan klappen of platgedrukt kan worden.

Een andere methode is het oprollen van je overhemden. Door je kleding, dus ook je overhemden, strak op te rollen blijft je kleding kreukvrij. Doordat alles kleinere ´pakketjes´ zijn kun je dingen makkelijker terugvinden in je koffer. “Kreukvrije overhemden” kunnen doorgaans redelijk goed tegen het inpakken van een koffer. Een innovatie die steeds vaker wordt gezien zijn zogenaamde “Kreukelvrije kokers voor overhemden”: een overhemd wordt dan opgerold net zoals een tube met zachte steunende stoffen (de shirtcase: daarover hieronder meer).

4. Laat geen lege ruimte in je koffer, zo houd je je overhemden kreukvrij

De reden dat kleding niet kreukvrij blijft, is dat het schuift en wrijving heeft met andere dingen. In een deels lege koffer is er uiteraard veel ruimte om te schuiven. Het is daarom handig om op twee dingen te letten om te zorgen dat je overhemd kreukvrij aankomt.

  1. Kies de juiste koffer voor de reis. Kies dus voor een kleine koffer als je maar een paar dagen weg gaat, om schuiven te voorkomen.
  2. Heb je toch ruimte over? Vul dat dan op. Bijvoorbeeld met leuke souvenirs, boeken of sokken. Hoe minder je kleding kan schuiven, hoe groter de kans dat je overhemd kreukvrij blijft.

5. Kreukvrije overhemden: koop een shirtcase om je overhemd kreukvrij te houden

Ben je veel (zakelijk) op reis? Dan loont het wellicht om een shirtcase aan te schaffen. Een shirtcase is een handige box waar je je opgevouwen shirt kreukvrij in kunt vervoeren. Online kun je er makkelijk eentje vinden. Ook een leuk cadeau idee voor een man die veel reist, en waarde hecht aan een kreukvrij overhemd.

Heb je geen shirtcase? Je kunt je overhemd ook in een plastic zak doen. Het is wellicht niet de meest chique manier. Maar het voorkomt de wrijving en zorgt dus dat je overhemd kreukvrij blijft. Het kan zijn dat je overhemden weliswaar kreukvrij uit de plastic tas komen, maar niet zo fris ruiken. Leg er daarom een droger vel bij en je weet zeker dat de overhemden lekker geurend de koffer uit komen. Er zijn ook speciale vacuümzakken om je overhemden kreukvrij mee op reis te kunnen nemen.

6. Hang je overhemden op of stoom ze uit, zeker op reis voor een kreukvrij overhemd

Veel mensen leven vrij letterlijk uit hun koffer als ze op reis zijn. Helemaal niet handig. Even snel de kast inruimen zorgt ervoor dat je alles snel terug kunt vinden en bovendien kreukvrij blijft. Je koffer kun je dan voor echt alleen de was gebruiken. En het belangrijkste: opgehangen overhemden blijven beter en blijven kreukvrij.

Ondanks zorgvuldig opvouwen of rollen toch een kreukel? Zet de douche warm aan en zorg voor flink wat stoom in de badkamer. Hang je overhemd in de stoom en binnen no time is je overhemd weer kreukvrij.

Heb je iets meer tijd of zelf nog geen zin in een douche? Dan kun ook een beetje water op de vouw doen en de kreukel gladstrijken. Als het opgedroogd is, zal het overhemd weer kreukvrij zijn. Let wel op dat je schone handen hebt.

7. Optimaliseer het gebruik van je wasmachine en droger voor een kreukvrij overhemd

Overhemden komen een stuk netter in je kast te hangen als je de wasmachine en droger niet te vol stopt. Je kleding heeft immers ruimte nodig goed rond te kunnen gaan om schoon of droog te worden. Gebruik niet te veel wasmiddel en was eventueel een beetje stijfsel mee. Dat heeft als voordeel dat je overhemden makkelijker kreukvrij blijven. Hang (of vouw) je kleding direct op nadat het gedroogd is. Je overhemden zullen vrijwel kreukvrij zijn.

Je kunt de droger natuurlijk overslaan en je kleding direct uit de wasmachine ophangen. Ook dat zorgt voor kreukvrije overhemden.

8. Soms ontkom je er niet aan. Strijken of stomen voor kreukvrije overhemden

Strijken: de een heeft er een hekel aan, de anders vindt het wel lekker. In sommige gevallen ontkom je er simpelweg niet aan. Een kreukvrij overhemd is nou eenmaal een stuk mooier dan een gekreukeld exemplaar. Zo nu en dan is strijken de enige optie voor een kreukvrij overhemd. Hoe zorg je dat je niet uitgerekend tijdens het strijken de vouwen erin strijkt?

Houd deze volgorde aan.

  1. Begin met het strijken van de kraag. Strijk die aan de binnenkant en de buitenkant.
  2. Ga vervolgens verder met de mouwen. Strijk de manchetten ook aan de binnen- en buitenkant.
  3. De rest van het overhemd kun je aan een kant strijken. De binnenkant geniet daarbij de voorkeur om eventuele verkleuringen te voorkomen. Werk vanuit boven naar beneden. Zo heb je de minste kans op vouwen.
  4. Neem tenslotte altijd de tijd voor strijken. Je herkent vast wel dat je er een vouw in strijkt als je het ´even snel wil strijken´. Neem de tijd, strijk rustig en hou je aandacht erbij. Dan blijft het overhemd ook tijdens het strijken kreukvrij.

Je kunt ook bij het strijken stijfsel gebruiken. Je houdt dan het langste resultaat van je werk. Het voordeel van een kreukvrij overhemd wordt steeds duidelijker ;P

Hier vindt je een zeer uitgebreide uitleg over het goed strijken en kreukvrij krijgen van je overhemd.

Ik ga op reis en neem mee: een kreukvrij overhemd zodat ik niet hoef te strijken

Wil je echt niet strijken? Koop dan een stoomapparaat. Een handige en snelle methode om je overhemden kreukvrij te krijgen. Je hangt je overhemd dan gewoon op en strijkt er met stoom langs. Een stoomapparaat heeft tevens als voordeel dat je ook andere dingen kunt schoonmaken, bijvoorbeeld ook de gordijnen kreukvrij houden. Met een gewoon strijkijzer lukt dat natuurlijk niet.

Conclusie: kreukvrije overhemden

Een overhemd ziet er het meest elegant uit als het kreukvrij is. Kreukvrij overhemden leveren daarnaast ook tijdsbesparing gebruikersgemak (door het niet hoeven/willen) strijken. Wel is het opletten welke variant kreukvrije overhemden wordt aangeschaft: natuurlijk (minder kreukvrij) of chemisch (meer kreukvrij). Wij begrijpen in ieder geval goed waarom de vraag naar kreukvrije overhemden zo groot is.

Meer lezen? Voor dit artikel zijn ondermeer de volgende bronnen gebruikt:

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.