• King's Day % tot €50 korting
BEL ONS: 020-2331695
Overhemden specialist van Nederland & België
Gratis verzending vanaf 80 €
Wijzigings- en monogramservice

Wat is Twill weving? : een sterke en veelgebruikte weving

Er zijn talloze hoeveelheden overhemden in de omloop. Ieder overhemd wisselt van kleur, stof, pasvorm, maar ook van weving. Bekende wevingen zijn bijvoorbeeld Poplin, Twill en Oxford. Wij kunnen je precies uitleggen wat een Twill weving is. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

Overhemden met een Twill weving vind je hier.

De volgende onderwerpen komen langs:

  1. Wat is twill weving?
  2. Hoe wordt het gemaakt?
  3. Wat zijn kenmerken van twill weving?
  4. Wat is de geschiedenis?
  5. Welke soorten twill wevingen zijn er?
  6. Hoe draag je twill overhemden?

de twill weving

Wat betekend de term twill?

Twill staat in Nederland bekend als keperbinding. Dit is een weefmethode die een diagonaal patroon in de stof creëert. Daardoor is de twill stof makkelijk te herkennen. Er loopt een draad over twee of meerdere draden, voordat deze er onder door gaat. Dit zorgt voor een diagonale streep.

Hoe wordt twill geproduceerd?

De twill weving gaat als volgt. Het bindpunt dient bij iedere inslag zijwaarts verplaatst te worden naar één kant. De bindpunten schuiven hierdoor op in een schuine lijn. Deze schuine lijn staat bekend als de welbekende diagonale twill structuur. Deze schuine lijn staat aan de ene kant tegengesteld ten aanzien van het weefsel aan de schuine richting aan de andere kant.

Wat zijn de eigenschappen van een twill weving?

  • De diagonale lijn zie je aan de voorkant van de stof
  • De twill lijn kan van linksonder naar rechts (Z-twill) of van rechtsonder naar linksboven (S-twill)
  • Er zijn diverse soorten twill wevingen: fijn, grof, royal, denim en herringbone
  • Fijne twill weving. Dit betekent dat er minder dan drie keer in beide richtingen geweven wordt
  • Drie of meer draden is vereist voor grove twill
  • Het design van twill weving is aan beide kanten van de stof te zien
  • Twill geweven stoffen zijn vaak zachter
  • Kleding van twill weving kreukt minder snel

herringbone weving

Wat is de geschiedenis?

Waar twill voor het eerst werd gebruikt is niet bekend. De eerste vermelding hiervan is gevonden in een autobiografisch boek ‘Remember Windsor’, geschreven door de Engelse koning Edward VIII.

Welke soorten twill wevingen zijn er?

Er zijn verschillende soorten twill wevingen:

Het onderscheid tussen fijne twill, grove twill en royal twill is het meest bekend. Minder bekend is denim en herringbone. Deze twee wevingen vallen ook onder de keperbinding.

Fijne twill

Fijne twill is een matig vaste, katoenen keperstof. Deze twill is nauwer geweven dan de grove twill. Hierdoor zijn de diagonale lijnen minder goed waarneembaar. Fijne twill weving zorgt vaak voor een warm stofkarakter. Alhoewel fijne twilll dun is, is de stof toch erg sterk. Dit maakt ieder kledingstuk tot een duurzaam product.

De fijne keperbinding staat ook wel bekend als Foulard of Surah. Foulard is het Franse woord voor stropdas of sjaal. Deze stoffen zijn gemaakt van zijde of machinaal gemaakt, zoals polyester. Fijne keperbinding wordt ook veelal gebruikt voor het maken van sjaals, jurken, stropdassen, lingerie, slipjurken of voering in andere kledingstukken.

Grove twill

De grovere twill weving wordt meestal gebruikt voor stijlvolle werkkleding. Denk hierbij aan kleding voor timmerwerk en constructie. Tevens is deze grove weving veel terug te vinden bij buitenkleding, zoals slootjassen, maar ook bij blauwe spijkerbroeken en jassen. Dit is een dikkere weving gemaakt van wol en katoen.

De grove keperbinding is grover geweven. Dit houdt in dat het aantal draden in beide richtingen vergroot wordt. Een mooie gestructureerde en glanzende stof is het gevolg. Een grove keperbinding stof voelt daarom ook voller aan dan stof van fijne keperbinding. De grove twill weving leidt tot robuuste kleding, waarvan de stof dik is en de structuur goed waarneembaar.

Royal twill

Een royal twill overhemd heeft lijnen die minder zichtbaar zijn. Vaak wordt de royal weving gebruikt voor werkkleding.

Denim

Denim bestaat over het algemeen uit blauwe draden (indigo geverfd) die één richting opgaan. De andere richting bestaat uit witte draden. Een goedkopere versie wordt gemaakt van polyester met witte draden. Dit kleurverschil zorgt voor opvallende diagonale lijnen in de kleding en geeft de denim een karakteristieke uitstraling. Moderne versies van denim worden geweven met ander kleuren, draden of verf of later als kledingstuk geverfd. Denim is zo sterk dat het met gemak allerlei andere processen kan ondergaan, zoals zandstralen, zuur wassen, en slashing.

Denim wordt veelal gebruikt voor casual button-down overhemden, kinderkleding, jeans en interieurs.

Herringbone

Herringbone kenmerkt zich door diagonale lijnen die wisselen van richting waardoor er een visgraat motief ontstaat. Het is een elegante variatie van twillweefsel. Deze keperbinding wordt dan ook vaak gebruikt voor kwalitatief hoogwaardige professionele kleding.

impressie van de twill weving

Hoe draag je twill overhemden?

Overhemden worden vaak gemaakt middels de twill weving. Deze overhemden herken je aan de zichtbare diagonale lijnen. Een twill overhemd is een slijtvast en vrij sterk, terwijl het overhemd wel zacht aan blijft voelen. Deze combinatie van eigenschappen maakt dat ieder twill overhemd mooi valt. Dankzij het stevige karakter van de weving, is het overhemd windvrij en kreukt het bijna niet. Juist op de koelere herfstdagen of de beginnende winterdagen zijn de twill overhemden een rijke aanvulling op jouw garderobe.

Een overhemd met keperbinding heeft een softe touch en een luxe uitstraling. Daarmee is deze wevingssoort ook de voorloper van satijn. Twill overhemden zie je met name veel terug in de zakenwereld. Echter valt het twill overhemd ook casual te maken door het overhemd te combineren met informele kledingstukken. Denk hierbij aan een gewone jeans.

De perfecte gelegenheid om een twill overhemd te dragen is afhankelijk van het type twill weving dat gebruikt wordt. De fijne weving is meer geschikt voor de informele gelegenheden. De grove twill overhemden zijn vaak meer geschikt als werkkleding. Deze robuuste overhemden zie je bijvoorbeeld veel terug in het leger. De Royal twill overhemden en Imperial twill overhemden zijn vaak juist wat luxer.

Wil je meer weten over twill? Raadpleeg de overhemden kennisbank

Tags: twill

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.