• % Luxe 3-PACK-DEAL voor €129,95
BEL ONS: 020-2331695
Overhemden specialist van Nederland & België
Gratis verzending vanaf 80 €
Wijzigings- en monogramservice

Hoe wordt een overhemd gemaakt?

Een overhemd wordt ontworpen door een ontwerper. De ontwerper bepaalt eerst de pasvorm. Vervolgens kiest hij het design en de stof. Meestal wordt eerst de stof behandeld en geverfd. Daarna wordt de stof uitgesneden. De boord, de mouwen en de manchetten worden er apart op genaaid.

Hoe wordt een overhemd gemaakt? Lees het hier

Hoe wordt een overhemd ontworpen?

Verschillende merken, zoals Profuomo, hebben een team van ontwerpers. De ontwerpers bedenken elk jaar nieuwe ontwerpen. Er wordt altijd rekening gehouden met het seizoen. In de lente-zomer collectie zie je vaak vrolijke kleuren en in de herfst-winter collectie zie je meestal meer donkere kleuren. Naast de kleuren bedenken de ontwerpers de pasvorm, de stof, het design en de afwerking. De ontwerpers tekenen de naaipatronen uit en vervolgens worden de ontwerpen naar de fabriek gestuurd. De fabriek verwerkt de nieuwe ontwerpen.

Hoe wordt een overhemd geproduceerd?

Fabrieken hanteren de naaipatronen die de ontwerpers hebben opgestuurd. De naaipatronen worden afgemeten in een mal. De mal wordt gebruikt om de stoffen in de juiste maten uit te snijden. Daarnaast worden direct de losse onderdelen geproduceerd. Denk hierbij aan de mouwen, de boord en de manchetten. Deze losse onderdelen worden elk apart afgewerkt. De boord en de manchetten worden verstevigd. Daarna worden de knopen toegevoegd. Vervolgens worden alle losse delen naar de montageafdeling gestuurd.

Wanneer de stof een patroon of printje bevat, wordt er extra aandacht besteed aan het uitsnijden van de stoffen. Het patroon moet namelijk een mooi lopend geheel zijn. Het productieproces duurt vaak iets langer en dit zie je vaak terug in de prijs, die iets hoger kan liggen.

Hoe wordt een overhemd in elkaar gezet?

Op de montageafdeling wordt het overhemd één geheel. Het voorpand, rugpand, de mouwen, de manchetten en de boord worden samengevoegd en netjes afgewerkt. Vroeger was dit handarbeid en werd het met een naaimachine gedaan. Tegenwoordig gebeurt het allemaal machinaal. Wanneer het overhemd volledig geassembleerd is, vindt er een kwaliteitscontrole plaats. Je mag altijd verwachten van merken dat de kwaliteit goed is. Het overhemd wordt opgemaakt en er wordt gecontroleerd op losse draadjes. Wanneer het overhemd door de kwaliteitscontrole komt, wordt het overhemd netjes opgevouwen en wordt het merklabel in de boord van het overhemd gezet. Als laatste wordt het overhemd verstevigd met karton. Dit karton dient ter bescherming. Het overhemd is nu klaar om uitgeleverd te worden.

Hoe wordt een maatoverhemd gemaakt?

Een overhemd op maat is iets anders dan een confectieoverhemd. Confectie overhemden zijn overhemden die een standaardmaat hebben. Wanneer je kiest voor een op maat gemaakt overhemd, wordt het overhemd gemaakt op basis van je precieze maten. Tevens kun je kiezen uit het ontwerp en dessin. Het resultaat is een overhemd dat speciaal voor jou is gemaakt, uniek is en perfect zit. Grotendeels gebeurt de montage van een maat overhemd machinaal, maar wordt er extra aandacht besteed aan de afwerking en de details van het overhemd.

Uit welke onderdelen bestaat een overhemd?

Een overhemd bestaat uit veel verschillende delen. Hieronder de losse delen op een rij:

  • De boord of kraag
  • De schouderstukken
  • De mouwen
  • Het mouwhuis
  • De manchetten (uiteinde van de mouw - vaak verstevigd)
  • Het voorpand (voorkant van het overhemd)
  • Het rugpand (achterkant van het overhemd)
  • Het zadel of gusset (klein stukje versterkende stof aan de zijkant, onder aan het overhemd)
  • Knopenlijst (verticale knooplijn met knoopsgaten)
  • Knopen en andere elementen die dienen als afwerking
  • Borstzakje (mits er een borstzakje op het overhemd zit)

Wat is de knooplijst op het overhemd?

De knooplijst is een rand die op het voorpand van het overhemd zit. Deze wordt omgeslagen en de zoom wordt vastgezet met naden. Vervolgens worden de knoopsgaten gemaakt. Dit zijn de gaten waar de knoopjes door heen gaan. Sommige knooplijsten bestaan uit een los stuk. Dit losse stuk wordt apart op het voorpand gezet. Dit geeft meer stevigheid aan de overhemd. En sommige knooplijsten worden direct gemaakt op het voorpand. Dit geeft het hemd een luxere uitstraling.

Wat is het zadel van een overhemd?

Het zadel, ook wel gusset genoemd in het Engels, is een driehoekig stukje stof dat aan de uiteindes van de naad tussen het rugpand en de voorpanden wordt ingezet. Dit is het driehoekje aan de zijkant van het overhemd, in de oksel en onderaan het shirt. Het zadel zorgt er voor dat de naad beter blijft zitten. Het vermindert de druk op de naden. Het zou zonde zijn dat wanneer je je een keer goed uitrekt, je uit het overhemd scheurt. Tevens zorgt het zadel ervoor dat het shirt beter ademt.

Wat is het mouwhuis van het overhemd?

Het mouwhuis, ook wel sleeve placket in het Engels, is een verstevigde strook boven de manchet van de mouw. Het mouwhuis heeft vaak één of twee knopen en knoopsgaten. Het mouwhuis dient om de mouwen gemakkelijk aan en uit te trekken. Je kunt het knoopje losmaken, waardoor je de manchet van de mouw kun opstropen.

 

Bekijk alle overhemden

Terug naar de kennisbank

© Overhemden.com - Bij het gebruiken van - of verwijzen naar dit artikel dient expliciet een (back)link en bronvermelding geplaatst te worden.