• % Luxe 3-PACK-DEAL voor €129,95
BEL ONS: 020-2331695
Overhemden specialist van Nederland & België
Gratis verzending vanaf 80 €
Wijzigings- en monogramservice

Wat is het verschil tussen bamboe katoen en katoen?

De kleding die we dagelijks dragen is bijna allemaal gemaakt van katoen. Dit ten nadele van het milieu, want de productie van katoen is niet het meest milieuvriendelijk. Hier is een oplossing voor bedacht, namelijk kleding gemaakt van bamboekatoen. Lees verder voor het verschil tussen bamboe katoen en katoen.

wat is het verschil tussen bamboe katoen en katoen

Wat is het verschil tussen bamboekatoen en normaal katoen?

Het grootste verschil tussen beide katoensoorten is de doorsnede van de vezel. De bamboe vezel heeft een ronde doorsnede, waardoor er minder weerstand ontstaat. Doordat de bamboe vezel ronder is, kunnen er veel gladdere garens worden gemaakt. Dit leidt tot kleding dat superzacht aanvoelt op de huid. Bovendien kan bamboekatoen beter vocht absorberen, waardoor kleding gemaakt van bamboe langer droog blijft en niet snel stinkt (ook als je zweet).

Kleding gemaakt van bamboe katoen

Bamboestengels kunnen tot wel één meter per dag groeien. Echter wordt bamboe niet geoogst als plant. De stengels van de bamboeplant worden geoogst zonder dat de wortels uit de grond worden gehaald. Doordat de wortels niet worden geoogst, groeit de bamboeplant het hele jaar door en hoeft bamboe niet opnieuw geplant te worden. Bovendien is er relatief weinig oppervlakte nodig om veel bamboe te produceren. Zeker wanneer je dit vergelijkt met de productie van normaal katoen

Bovendien groeit bamboe gemakkelijk en zonder het gebruik van kunstmest, pesticiden en insecticiden. Ook kan bamboe geproduceerd worden op veel verschillende plekken. Bamboe groeit het best in een warm en vochtig klimaat. Bamboe katoen heeft in vergelijking tot normaal katoen weinig extra water nodig om te groeien.

Kleding gemaakt van katoen

Bij de productie van katoen heeft de katoenplant vergeleken met bamboe juist veel kunstmest, pesticiden en insecticiden nodig. Doordat bijna de gehele textiel productie uit katoen bestaat, is er veel vraag naar katoen. Door katoen kunstmatig te laten groeien is er onwijs veel water nodig. Om een voorbeeld te noemen; voor de productie van één katoenen spijkerbroek is maar liefst 10.000 liter water nodig! Dit, terwijl waterschaarste op veel plekken in de wereld een groot probleem is. Daarom vindt men het belangrijk om efficiënt om te gaan met water.

Kleding gemaakt van zowel bamboe als katoen

Helaas is het niet mogelijk om een kledingstuk volledig te laten bestaan uit bamboe. Normaal katoen zorgt namelijk voor stevigheid en duurzaamheid. De combinatie van twee zorgt er voor dat de voordelen van beiden naar voren komen, terwijl de nadelen zoveel mogelijk door de ander worden opgevangen.

Wordt bamboe katoen het textiel van de toekomst?

Dat is nog niet zo zeker. De verwerking van bamboe kost veel tijd, omdat het basisproduct hard is en verwerking dus moeilijk. Bamboekatoen is in ieder geval een stuk duurzamer en heeft minder water nodig om te groeien. Bovendien wordt bamboekatoen gemaakt zonder kunstmest, pesticiden en insecticiden. En dit is weer beter voor het milieu. Bamboe gaat zeker zijn impact hebben op de textielindustrie, maar in hoeverre is nog de vraag.

Terug naar de Kennisbank

© Overhemden.com - Bij het gebruiken van - of verwijzen naar dit artikel dient expliciet een (back)link en bronvermelding geplaatst te worden.