BEL ONS: 020-2331695
Overhemden specialist van Nederland & België
Gratis verzending vanaf 80 €
Wijzigings- en monogramservice
Google rating

Wat is Poplin?

Poplin, popeline of tabinet, is een weefmethode waarbij katoen draden middels een zogenaamde platbinding of effenbinding een weefsel vormen. De draden worden één om één geweven (schering en inslag) met een glad en strak uiterlijk als resultaat. Poplin is populair bij jassen en overhemden.

Poplin komt van het woord ‘Popeline’, wat een specifieke manier van weven is. Vanwege de manier waarop poplin wordt geweven, is poplin katoen in vergelijking tot twill katoen een stuk fijner. Een overhemd zonder reliëf of lijnen is in de meeste gevallen een poplin overhemd. Poplin kenmerkt zich met een horizontale nauwelijks waarneembare ribbel in de afwerking. Poplin is een lichte en ademende stof die zacht aanvoelt. De typische stijl voor poplin weefsel is er één waar de inslag en de schering van vezels over en vervolgens onder elkaar doorgaan. Poplin stoffen zijn lichter dan vele andere stoffen en daardoor meer geschikt voor warmer weer.

Welke soorten poplin zijn er?

Er zijn verschillende soorten poplin. Dit komt doordat poplin een weeftechniek is en niet een materiaal. Over het algemeen zijn poplin overhemden geweven van een mix van katoen, zijde, wol en/of polyester. 

Wat zijn de eigenschappen van poplin?

De poplin weave is erg populair voor overhemden vanwege het comfort. De poplin stof heeft de volgende eigenschappen:

  • De stof is dun
  • De stof voelt sterk aan
  • Het kreukt nauwelijks
  • Het voelt fijn aan op de huid
  • Er is geen reliëf zichtbaar in de stof

wat-is-poplin

Hoe wordt poplin geweven?

Poplin katoen is een strak geweven platbinding. Dit weefsel geeft je shirt een glanzende en zachte uitstraling. Omdat poplin een lichte weving is, wordt het weefsel vaak gedragen tijdens de zomerdagen. Poplin overhemden kreuken minder snel en zijn daarmee geschikte beurs overhemden. Een typerend kenmerk voor de poplin weving is de horizontale ribbel in de afwerking.

Wat is het verschil tussen poplin en twill?

Poplin en twill lijken erg veel op elkaar. Het zijn beide weefsels van katoen en/of polyester of een ander materiaal. Toch zit er een groot verschil tussen deze twee weefsels.

  • Poplin stoffen hebben een gladdere structuur en een vergelijkbaar gewicht met Oxford. Het is het resultaat van fijn garen gecombineerd met een dikkere verweving. Het is zacht en comfortabel. Poplin kan goed gekleurd worden en leuke patronen zijn altijd mogelijk.
  • Twill stoffen hebben een glanzende diagonale weving. Dit zorgt voor een rijk gestructureerd overhemd zonder in te boeten op formaliteit. In visgraat twill, schakelt de richting van de diagonalen heen en weer (voor een kwart) en heeft de stof meer diepte.

wat is een poplin overhemd?

Wanneer draag je een poplin overhemd?

Een poplin overhemd is een glanzend en strak overhemd. Hiermee vormt een poplin overhemd een geschikt overhemd voor in de zakenwereld. Door een platbinding lijkt poplin (ook wel tabinet) uit één stuk te komen. Hierdoor ziet het overhemd er in een oogopslag strak en professioneel uit. Dankzij de nauwe en fijne weving is een poplin overhemd geschikt voor warm weer.

De meest voorkomende gelegenheden waar je een poplin overhemd terug vindt, is bij formele gelegenheden, alledaagse business look en ceremoniële bijkomstigheden.

Bekijk alle poplin overhemden

Terug naar de Kennisbank

© Overhemden.com - Bij het gebruiken van - of verwijzen naar dit artikel dient expliciet een (back)link en bronvermelding geplaatst te worden.