• SUMMER SALE: Tot wel -62% korting
BEL ONS: 020-2331695
Overhemden specialist van Nederland & België
Gratis verzending vanaf 100 €
Wijzigings- en monogramservice
Google rating

Wat is Twill?

Twill, keper of keperbinding, is een diagonale weefmethode. Een twill overhemd kun je snel herkennen aan de schuine lijnen. Door de diagonale weeftechniek is twill een van de sterkste wevingen. Daarom wordt deze vaak gebruikt voor jassen, broeken en overhemden

Twill is een letterlijke vertaling van ‘keper’ of ‘keperbinding’. Keper betekent diagonaal weefsel: door een bepaalde manier van weven ontstaan er schuine ribbels (een gekeperde stof). De twill weeftechniek wordt vaak gebruikt in combinatie met katoen voor het produceren van spijkerbroeken, uniformen, werkjassen en overhemden. Twill is in tegenstelling tot poplin een dikkere weving, daarom wordt deze vaak gebruikt voor de winter.

Welke soorten twill zijn er?

Omdat twill een weeftechniek is, zijn er enorm veel verschillende soorten twill wevingen. Meestal wordt twill geweven van katoen, maar ook zijde en polyester zijn veel gebruikte materialen. Vind de verschillende soorten Twill wevingen hieronder:

 • Fine twill
 • Heavy twill (Imperial twill en Cavalry twill)
 • Royal twill
 • Denim
 • Herringbone

wat-is-twill

Wat zijn de eigenschappen van twill?

Twill is erg gewild, omdat dit een stevige en sterke weving is. De diagonale lijnen geven een luxe gevoel en ziet er kwalitatief hoogwaardig uit. Hieronder vindt je de eigenschappen van twill stoffen. Overhemden met deze weeftechniek worden vaak gedragen tijdens de winter.

 • De stof is relatief dik
 • De stof is sterk
 • De stof zorgt voor warmte
 • De stof is te herkennen aan de diagonale lijnen

Hoe wordt twill geweven?

Bij deze weeftechniek worden de binding punten progressief zijwaarts opgeschoven. Dus voor elke slag die men naar beneden maakt, gaat deze erna een slag opzij. Twill kan ook geweven zijn in een visgraatmotief. Hierbij gaat men eerste een slag naar beneden, en daarna een slag opzij. Bij de tweede slag naar beneden gaat men de tegengestelde richting op. Kortom: de weefrichting wordt onderbroken en draait om, hierdoor krijg je een zigzag motief.

Wat is het verschil tussen Twill en Poplin?

Twill en poplin lijken erg veel op elkaar. Het zijn beide weefsels van katoen en/of polyester of een ander materiaal. Toch zit er een groot verschil tussen deze twee weefsels.

 • Twill is een glanzende diagonale weving. Dit zorgt voor een rijk gestructureerd overhemd zonder in te boeten op formaliteit.
 • Poplin heeft een gladdere structuur en een vergelijkbaar gewicht met Oxford. Het is het resultaat van fijn garen gecombineerd met een dikkere verweving. Poplin kan goed gekleurd worden en leuke patronen zijn altijd mogelijk.

wat is een twill weving?

Bekijk alle twill overhemden

Terug naar de Kennisbank

© Overhemden.com - Bij het gebruiken van - of verwijzen naar dit artikel dient expliciet een (back)link en bronvermelding geplaatst te worden.