Wat is een gilet?
Een gilet is een van oudsher onderdeel van een driedelig pak. De gilet is een mouwloos vest dat gedragen kan worden over een overhemd en onder een colbert. De voorkant van een gilet is in twee delen verdeeld aan de voorkant die aan elkaar vastzitten doormiddel van knopen. Er bestaan zowel gilets met een dubbele rij knopen, als met een enkele rij. Dit wordt ook wel "double breasted" genoemd.
Wanneer draag je een gilet
Een gilet is een kledingstuk wat je niet dagelijks draagt. Het is misschien wel het smalste item in de herenmode. Meestal draag je de gilet over een hemd of onder een colbert. Wanneer je een colbert uit doet omdat het warm is zie je er door een gilet nog steeds stijlvol uit. Je kan een gilet ook casual dragen door de mouwen van je hemd op te stropen. Zo zie je er stijlvol uit zonder stijfjes over te komen. Een gilet heeft niet zoveel maatwerk nodig en past zo goed als altijd (in de juiste maat). Het is de bedoeling dat een gilet dicht op het lichaam zit zonder dat het strak aan voelt. Het is bij een gilet vooral belangrijk dat je de juiste lengte kiest. Tussen de broek en je gilet mag je nooit stof zien. Het allerbelangrijkste aan een gilet is de kraag. Het is de bedoeling dat de kraag van je gilet (of eigenlijk een nekrand) naadloos aansluit op de kraag van je overhemd. Als allerlaatste stijltip: zorg dat je stropdas of vlinderdas afgestemd is op de kleur van je gilet.
Gilet en geschiedenis
Over de geschiedenis van een gilet is weinig te zeggen. Wat wel bekend is, is dat de gilet uit Engeland komt, en gebasseerd is op korte, Perzische jasjes. Volgens traditie draagt m en het gilet over een blouse en onder een jasje. Tijdens de 17e en 18e eeuw dragen rijke heren versierde en kleurrijke gilets. Vanaf de 19e eeuw kiest men meer voor een ingetogen kleurtje. Het gilet staat steeds minder in de picture omdat het een strakker item wordt in plaats van een opvallend jasje. In de 18e eeuw is het voor mannen ook zeer normaal om een korset te dragen. De korset wordt vervolgens vervangen voor het gilet omdat het een mannelijker item is. Het gilet werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt om horloges in op te bergen. In die tijd bestonden er nog geen polshorloges. Horloges werden in de zak bewaard. Vandaar ook het standaard zakje in de gilet.
Koning Eduard VII van Wales
Een klein weetje: de gewoonte om het onderste knoopje van je gilet los te dragen komt van Koning Eduard VII uit Wales. Er wordt beweerd dat zijn gilet te strak kwam te zitten tijdens het eten en dat hij hem daarom open begon te dragen.
Overdag VS avond
Gilets worden op twee verschillende momenten gedragen:
- Overdag: een gilet wordt (zoals eerder genoemd) meestal gedragen in combinatie met een driedelig pak. Gewoonlijk hebben gilets met een enkele rij vier tot zes knoopjes. Bij een jacquet (een zeer oud pak), heeft het gilet vaak een andere kleur dan het colbert en de pantalon.
- In de avond: het gilet is ook onderdeel van avondkleding, zoals een rokkostuum of smoking. Hierbij worden wel alle knoopjes dichtgedaan. Deze gilets zijn ook lager uitgesneden dan bij een normale variant. Bij een rokkostuum is het gilet altijd wit en bij de smoking altijd zwart.