Een T-shirt is een kledingstuk voor het bovenlichaam. De beste T-shirts in top kwaliteiten vind je hier! T-shirts zijn uitermate geschikt voor in de zomer of onder een trui in de winter. Ondershirts gaan lang mee en behouden goed hun vorm. Kies al snel uit een T-shirt met ronde hals (crew neck) of een V-hals variant. Zo kun je ook nog kiezen of je daarna voor longsleeve (lange mouw) of shortsleeve (korte mouw) gaat. Genoeg keuze aan T-shirts dus! Lees meer...
Diese Website benutzt Cookies, die für den technischen Betrieb der Website erforderlich sind und stets gesetzt werden. Andere Cookies, die den Komfort bei Benutzung dieser Website erhöhen, der Direktwerbung dienen oder die Interaktion mit anderen Websites und sozialen Netzwerken vereinfachen sollen, werden nur mit Ihrer Zustimmung gesetzt.
Het T-shirt is een onmisbaar kledingstuk waar we niet zonder kunnen. Maar het heeft al een hele geschiedenis achter de rug. Het begon als ondergoed en hielp sterren als Marlon Brando om sekssymbolen te worden, voordat het een manier werd om je politiek te laten zien.
Het T-shirt begon als ondergoed - in de 19e eeuw ontstond het T-shirt toen arbeiders in Amerika hun jumpsuits doormidden knipten om de zomerhitte het hoofd te bieden. Hoewel ze al in 1898 werden gemaakt, werd het T-shirt pas echt populair in 1913 toen het standaard werd in het uniform van de Amerikaanse marine.
Fruit of the Loom begon T-shirts te maken in de jaren 1910 en dit was het begin dat ze ook beschikbaar werden voor burgers. Maar pas iets later kreeg dit ondergoed een naam, die voor het eerst werd gebruikt in Scott Fitzgerald’s roman: ‘This Side of Paradise’. Maar op dit moment is het nog steeds een stuk ondergoed, niet om alleen te dragen.
Pas toen Marlon Brando en James Dean in de jaren 1950 in Hollywood opkwamen, werd het T-shirt populair, niet alleen als kledingstuk, maar ook als teken van rebellie en mannelijkheid. Maar dit was allemaal voor mannen, vrouwen begonnen pas later in de jaren 1960 T-shirts te dragen als iets om in gezien te worden en tegen de jaren 1970 was het een echt unisex item.
Hoe het T-shirt een modeartikel werd
Maar pas toen het bedrukken van T-shirts eenvoudiger en toegankelijker werd, werd in de jaren 1970 een echt modeartikel geboren. Het is namelijk een compleet blanco canvas, van branding tot politieke statements en je favoriete band.
In het begin van de jaren 1960 werd plastisolinkt uitgevonden, wat de snelheid en de kosten van het bedrukken van kleding veranderde, wat betekende dat het blanco canvas nu gemakkelijk kon worden gebruikt. Het beste voorbeeld hiervan is misschien wel toen Katharine Hamnett een T-shirt droeg met een anti-nucleaire boodschap toen ze Margaret Thatcher ontmoette in 1984. Maar het begon allemaal al veel eerder, in 1948, toen de Amerikaanse presidentskandidaat Thomas E. Dewey het allereerste T-shirt met slogan gebruikte in zijn campagne 'Dew it with Dewey'. In de meer recentere jaren zijn er nog wel een paar Amerikaanse presidenten die van het bedrukken van shirts houden.
In de jaren negentig was het T-shirt in de mode geraakt, toen Chanel in 1992 een geribde gebreide tanktop gebruikte met het gespiegelde C-logo op de voorkant. En uiteindelijk droeg Sharon Stone een T-shirt naar de Academy Awards in 1996, waarmee het T-shirt werd gecementeerd als alles van een dagelijkse basic tot iets heel chics.
De constructie van het T-shirt
Tijdens die reis van ondergoed naar bovenkleding, is het type stof dat wordt gebruikt om een T-shirt te maken drastisch veranderd. Toen het als onderhemd werd gemaakt, bestond het uit zware wollen stoffen, maar in de jaren 1920, met de uitvinding van de centrale verwarming, hadden mensen zulke zware onderkleding niet meer nodig en dus veranderde de stof weer. Toen het Amerikaanse leger naar Frankrijk ging en zag dat hun onderhemden van lichte zijde of katoen waren gemaakt, werd het idee van andere mogelijke materialen geïntroduceerd. Maar toen mensen T-shirts maakten van 100% katoenen jersey veranderde alles, want je kon de fysiek van Marlon Brando echt zien.
Vandaag de dag, met de veranderingen in jerseystoffen, kunnen T-shirts gemaakt worden van verschillende mixen, niet alleen van 100% katoen. We zijn altijd erg enthousiast over een andere mix en we zijn het meest enthousiast over deze katoenen en linnen shirts.
Waar zijn T-shirts van gemaakt?
Bamboe: T-shirts met een bepaald percentage bamboe, vaak gepaard met katoen
Lyocell T-shirts: gebaseerd op cellulose en soortgelijke materialen samen met katoen
Nylon T-shirts: gemaakt van Nylon
Stretch T-shirts: Vaak worden ondershirts geproduceerd met een deel stretch erin. Dit zorgt ervoor dat het shirt nog wat strakker gemaakt kan worden omdat het uitrekt. Stretch (bevat elastaan) is goed uitrekbaar en zorgt voor veel bewegingsruimte. De elastaan zelf is niet te zien omdat het verwoven is met katoen. Het kan tot wel 500 keer zijn eigen lengte worden uitgerekt.
Linnen: Wat is linnen?
En natuurlijk Katoen: T-shirts van katoen hebben vele voordelen. Katoen is zacht en ademt goed (neemt goed vocht op). Nog belangrijker, katoen is zeer goed betaalbaar. Katoenen shirts kreuken tijdens het wassen wel, en het is daarom van belang de shirts zo snel mogelijk uit de wastrommel te halen.
De Bretonse Streep
De geschiedenis van het T-shirt zou niet compleet zijn zonder de Bretonse streep te noemen die beroemd is geworden door Coco Chanel. Hoewel het langere mouwen heeft dan het meer traditionele T-shirt is de Bretonse streep net zo goed een belangrijk onderdeel van elke capsule garderobe. Oorspronkelijk werd het gestreepte T-shirt met lange mouwen gedragen door Franse zeelieden rond 1858 en was het bedoeld om het aantal door Napoleon gewonnen veldslagen aan te geven, maar ook om het makkelijker te maken om over boord gevallen zeelieden te zien.
Maar de Bretonse streep T-shirts veranderde pas echt nadat Coco Chanel de matrozen aan het werk zag en ze introduceerde als modeartikel in haar nautische collectie uit 1917. Dit was in die tijd zo'n groot succes omdat het vrouwenmode weg dreef van het korset en het meer casual maakte.
Sinds zijn ontstaan is het casual Bretonse streepjes shirt gedragen door nogal een collectie mensen, van Picasso tot James Dean en in recentere jaren door Kate Moss en Alexa Chung, waardoor het een vaste waarde is geworden.
Een onmisbaar onderdeel van je garderobe
Omdat we ons nu in een situatie bevinden waarin we kleding moeten maken die we zo vaak mogelijk kunnen dragen, is het T-shirt een geweldig item om toe te voegen aan garderobe. Omdat het bij zoveel verschillende dingen gedragen kan worden, bijvoorbeeld als je iets nodig hebt bij een chino broek voor naar je werk, pak je een T-shirt.
Heb je een casual weekend thuis en heb je iets nodig om je comfortabel en gemakkelijk te voelen? Trek een T-shirt aan. Wil je een extra laagje warmte aan een outfit toevoegen? Doe gewoon een T-shirt onder je trui. De mogelijkheden zijn letterlijk eindeloos.
Zo kun je ten eerste de keuze maken of je het T-shirt los draagt of in combinatie met bijvoorbeeld een overhemd. Dit hangt natuurlijk af van de gelegenheid waar het voor bedoeld is. Als je bijvoorbeeld naar een chique evenement gaat en in smoking of smoking moet is het handig om een wat strakker ondershirt te gebruiken.
Maar als je op zoek bent naar iets voor in de zomer kun je het beste een wat losser shirt uitkiezen met bijvoorbeeld een leuke print. Het ligt dus helemaal aan de gelegenheid wat voor soort shirt je kiest en wat voor kleur je neemt.
Alle verschillende soorten T-shirts
T-shirts komen in veel verschillende soorten en smaken, hier zijn enkele variaties:
Het Normale T-shirt: De meest eenvoudige stijl in T-shirts, deze heeft een ronde hals. Dit is ook het populairste type T-shirt en wordt door zowel mannen als vrouwen gedragen. De ronde halslijn die langs de basis van de nek loopt, past bij de meeste mensen.
V-hals T-shirt: Dit type T-shirt met V-hals wordt ook wel Football Jersey genoemd.
Douche Bag Neck T-shirt (Scoop hals): T-shirt voor mannen met een diepe ronde hals die meer van het lichaam laat zien dan een gewoon T-shirt. Het kan vergezeld gaan van metalen kettingen en een geschoren borst om de attitude compleet te maken. Nee de naam hebben we zelf niet verzonnen.
De Henley: Dit T-shirt heeft een Placket onder een ronde halslijn zonder kraag.
Honkbal T-shirt: Dit is een T-shirt met raglanmouwen (halve mouwen) dat lijkt op de uniformen die honkbalspelers dragen.
T-shirt met Raglanmouwen: Dit T-shirt heeft een 3/4 of volledige Raglanmouw.
Turtle Neck T-shirt: het is een T-shirt met een col, verder niet veel over te zeggen.
Ringer T-shirt: Dit is een T-shirt met ronde hals en contrasterende banden aan de halslijn en mouwzomen.
Cap Sleeve T-shirt: Een T-shirt met een kapmouw, ongeveer half zo lang als de mouw van een gewoon T-shirt. Aan te raden nadat je flink naar de gym bent geweest.
Muscle Shirt: is hetzelfde als een tanktop.
Pocket T-shirt: T-shirt met een borstzak.
Natuurlijk zijn er nog veeeeeel meer soorten T-shirts beschikbaar, zijn we jouw favoriete soort T-shirt vergeten? Laat het ons dan wet via onze Socials!
Wanneer draag je een T-shirt
Er zijn verschillende momenten om een T-shirt te dragen. Zo kun je ten eerste de keuze maken of je het T-shirt los draagt of in combinatie met bijvoorbeeld een overhemd. Dit hangt natuurlijk af van de gelegenheid waar het voor bedoeld is. Als je bijvoorbeeld naar een chique evenement gaat en in smoking of rokkostuum moet is het handig om een wat strakker ondershirt te gebruiken. Maar als je op zoek bent naar iets voor in de zomer kun je het beste een wat losser shirt uitkiezen met bijvoorbeeld een leuke opdruk. Het ligt dus helemaal aan de gelegenheid wat voor soort shirt je kiest en wat voor kleur je neemt.
Nederlanders horen bij de langste mensen ter wereld. Het schijnt zelfs dat we de langste mensen zijn op aarde. Gemiddeld zijn we 1.80 meter lang. En bijna 60% (van de mannen) is langer dan 1.75 m. Bij lange mannen horen ook extra lange T-shirts. T-shirts die niet zomaar uit je broek kruipen (en in je overhemd blijven). Vaak zijn T-shirts dan iets langer: 4-6 centimer langer gemaakt. Dat lijkt misschien teveel - maar na een wasbeurt krimpt een T-shirt toch altijd een beetje. En dat maakt nu juist het verschil.
Krimpende T-shirts Voorkomen
Als jij je kleding bekijkt, merk je misschien dat katoenen shirts meer neigen te krimpen dan die met een stretchstof. Dat komt doordat 100% katoenen T-shirts niet zo flexibel zijn. Katoenen shirts, helemaal van puur katoen, krimpen meer in vergelijking met de stretchvariant. Dit gebeurt omdat ze niet die elastische kwaliteit hebben, zoals bijvoorbeeld elastaan dat biedt. Interessant genoeg is het zo dat stretch T-shirts iets meer krimpen in de was dan de 100% katoenen shirts, omdat die stretch tijdens het wassen het krimpen versterkt. Maar weet je, het handige van die stretch T-shirts is dat je ze ook makkelijker weer oprekt na het wassen, waardoor de krimp minder een probleem vormt.
Het is een beetje een geven en nemen: katoenen shirts krimpen meer, maar zijn wat stugger, terwijl stretchshirts wat meer krimpen, maar je kunt die krimp ook weer corrigeren. Zolang je weet hoe je voor beide soorten moet zorgen, blijven ze er geweldig uitzien.
Welk T-shirt draag je onder een Overhemd?
Als jij je afvraagt welk type hals perfect is voor onder jouw overhemden, dan is de V-hals een uitstekende keuze. Het mooie van de V-hals is dat de diepte ervan eigenlijk bepaalt hoeveel knoopjes je van je overhemd los kunt doen zonder dat je het T-shirt eronder zichtbaar wordt. Een basis V-hals past het beste bij mannen die hun overhemd helemaal dicht dragen of hooguit met één knoopje los. Deze V-hals is precies zo gesneden dat het T-shirt niet zichtbaar is, maar wel perfect aansluit op jouw lichaam en je overhemd.
Maar, als je een diepere V-hals hebt, kun je zelfs tot twee knoopjes los van je overhemd gaan. Op die manier blijft het onzichtbaar dat je een T-shirt onder je overhemd draagt, terwijl je wel het comfort ervan geniet. Het is alsof je het beste van twee werelden hebt: een nette, gestroomlijnde look zonder dat het comfort in het gedrang komt. Zo kun jij zelf bepalen welke stijl het beste bij jou en jouw overhemden past.
Overhemden.com gebruikt cookies om de pagina's veilig en betrouwbaar aan te bieden, de website en advertenties op internet beter af te stemmen op de interesses van onze bezoekers en de winkelervaring te verbeteren. Hiervoor gebruiken we informatie, waaronder gegevens over het gebruik van de pagina's en op eindapparaten. Hiervoor hebben wij uw toestemming nodig, die u te allen tijde kunt intrekken. Met "Alles accepteren" geeft u ons toestemming om de onder "Instellingen" nader beschreven cookies te gebruiken. U kunt daar te allen tijde uw toestemming aanpassen of weigeren. Meer details vindt u in de informatie over gegevensbescherming.
bekijk de privacy policy
Technisch noodzakelijke cookies (van Shopware, Google Tag Manager en NeoCom Adviseur) stellen een website in staat om reeds ingevoerde informatie (zoals gebruikersnamen, taalkeuze en winkelwagen) op te slaan en de gebruiker verbeterde, meer persoonlijke functies aan te bieden.
StatistiekStatus: aktivStatus: inactief
Deze cookies worden gebruikt voor statistieken (van Google Analytics, Google Analytics Audiences en NeoCom Adviseur) om de winkelprestaties te optimaliseren.
AdvertentiesStatus: aktivStatus: inactief
Advertentie- en marketingcookies (van Google Ads, Google Double Click, Microsoft Ads, Facebook Ads, TradeTracker, Channelpilot, Klaviyo) worden gebruikt om advertenties weer te geven die aansluiten bij uw interesses. Wanneer u een andere website bezoekt, wordt de cookie van uw browser herkend en worden geselecteerde advertenties aan u getoond op basis van de informatie die in deze cookie is opgeslagen. Als u het gebruik van cookies voor advertenties weigert, krijgt u niet minder advertenties te zien, maar wordt de advertentie-inhoud niet meer aangepast aan uw interesses.