• % 2-PACK-DEAL: 2 voor €79,95
BEL ONS: 020-2331695
Overhemden specialist van Nederland & België
Gratis verzending vanaf 80 €
Wijzigings- en monogramservice

De cut away kraag

De overhemdenwereld is te vergelijken met het volledige bier assortiment. Er zijn duizenden soorten smaakjes. Elk biertje is weer net wat anders, heeft andere ingrediënten en komt bij een andere brouwerij. Iedereen heeft ook weer net een andere smaak en vindt iets lekker wat de ander niet lekker vindt.

Net zoals er tal van diverse soorten bieren in de omloop zijn, zijn er ook duizenden soorten overhemden. Dat kan soms best verwarrend zijn. Wil je een gekleurd overhemd of een overhemd in een neutrale kleur? Ga je voor een effen overhemd of een egaal overhemd? Om de keuzestress wat op te voeren: wat voor kraag wil jij bij je overhemd?

Overhemden variëren niet alleen in kleur, patroon en materiaal, maar ook in de soorten kragen. Om de juiste kraag voor je overhemd te kiezen, moet je ook weten welke kragen er allemaal zijn. Daarom wordt er in dit artikel in ieder geval ingezoomd op een van de boorden die er zijn: de cut-away kraag!

Wat is een cut-away kraag?

Een cut away boord is een van de moderne kragen. Deze populaire klassieker behoort tot de familie van full-spread kragen. Deze populariteit heeft de kraag met name te danken aan het feit dat de voorkant van het overhemd meer zichtbaar is.

Het boord van een cut away kraag is een stijlvolle en redelijk wijde kraag. Deze kraag valt breder uit dan bij de klassieke semi spread boord, een wide spread boord of bij een andere normale business kraag. De moderne cut away kraag is een klein beetje lager dan de classic cut away kraag.

Bij een cut-away overhemd vallen de boordpunten net iets verder uit elkaar. De kraag is letterlijk weggesneden. Daarom heet deze kraag ook wel de ‘cut away’.
Deze punten zijn niet recht weggesneden, maar lopen schuin naar achteren. De boord valt volledig weg. Doordat de nekkraag is weggesneden zorgt het voor een strak geheel onder een pak.

Specificaties van de cut away kraag

  • Hoogte kraag, achterkant: 3,3 cm.
  • Uiteinden kraag, voorkant: 6,5 cm.
  • Baleinen: ingenaaid

De geschiedenis van het boord

Ondanks dat de cutaway kraag als een moderne variant onder de kragen wordt gezien, heeft ook deze kraag een verregaande geschiedenis. De start van de cut away boord start bij de hertog van Kent in Verenigd Koninkrijk. De hertog introduceerde de al aan het eind van de 18e eeuw.

De cut away kragen waren met name toebedeeld tot de adellijke mensen. Niet omdat de kraag specifieke kledingmakerskunsten vroegen. Doordat een cut away kraag een wijde kraag is en best open valt, konden de mensen van adel onderling pronken met hun overhemden.

Op deze manier kreeg een hele gewone kraag, de cut-away kraag, een formele status. Vandaag de dag wordt deze kraag met name gezien als een hip en jong boord.
De optische effecten van de cut away boord
De cut away boord is een vrij brede kraag. Doordat de kraag wegvalt en zeer vrij valt, wordt het gezicht optisch breder gemaakt.

Voor de man met een breed gezicht is de cut away kraag geen optie. Met de cut away collar wordt de kin alleen maar velen malen breder gemaakt.

De cut away boord is met name geschikt voor de man met een langwerpig gezicht of met een redelijk spitse kind. De weggesneden boord genereert een meer gebalanceerd uiterlijk.

De perfecte outfit voor het cut away boord

Deze kraag is zowel met of zonder een stropdas goed te dragen. Wil je graag een volle stropdas dragen? Sommige boorden zijn daarvoor prima geschikt. De cut away collar is daarbij inbegrepen. De kragen van dit boord staan uit elkaar, waardoor de knoop goed opvalt tussen de kragen en bovendien sluit het mooi aan op het overhemd.

De cut away kraag is een boord dat de dasknoop prachtig laat uitkomen op het overhemd. Vooral een dikke stropdas of een das met dikke knoop is hierbij erg mooi. Een dikke stropdas is een stijlvolle keus bij een overhemd met een weggesneden kraag.

Door het weggesneden boord wordt er vaak voor een cut away overhemd gekozen. De kragen van het boord lopen namelijk naar achteren door. Soms lopen ze zo ver door dat de punten in zijn geheel verdwijnen onder het jasje of colbert. Hierdoor valt de stropdas nog meer op!

Een andere das waar de cutaway boord goed mee samen gaat is de brede Napolitaanse dasknoop. Een andere geschikte stropdas bij de cut away kraag is de Windsor das. Wil je jouw overhemd met cut away boord omtoveren tot een formeel overhemd? Gebruik dan de Windsor knoop. De naam van de knoop is afkomstig van de Hertog van Windsor die deze stropdasknoop populair maakte.

De Windsor knoop is vanwege zijn omvangrijke uiterlijk uitstekend geschikt bij de kent boord overhemd. Deze dasknoop maakt je overhemd met kent boord nog beter geschikt voor grote gelegenheden. Let er wel op dat de Windsor knoop met name aansluit bij mannen met een gemiddelde of kleine lengte en met korte bustes of lange halzen.

Voor een full-spread kraag is een contrast stof een uitstekende keuze om het ontwerp van je overhemd op te laten vallen. Wat ook heel goed valt is om het boord te combineren met een gekleurd jasje en een lichte chino. Hiervoor is het dus mogelijk dat je helemaal bij de tijd bent met deze leuke trendy boord.

Stijltip

Uiteindelijk ligt de keus bij jou. Het is makkelijk om van groot naar klein te beginnen. Kies niet eerst je stropdas, maar begin bij het pak of overhemd. Kies daarna pas de stropdas.

Uiteraard zijn er nog veel meer kragen. Denk hierbij aan de vadermoordenaar, button down kraag, Italian spread boord of de widespread boord.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.