• % 2-PACK-DEAL: 2 voor €79,95
BEL ONS: 020-2331695
Overhemden specialist van Nederland & België
Gratis verzending vanaf 80 €
Wijzigings- en monogramservice

Een gids voor kragen

Het het hebben van een mix aan kragen is het allerbeste. Van diepe weggesneden kragen tot klassieke boorden en alles daartussenin. Elke stijl kraag heeft iets wat voor jou werkt!

Niet alleen qua overhemden zijn er vele soorten, maar ook qua kragen zijn er veel verschillende soorten van in de winkels te vinden. Er zijn zeker honderden soorten kragen. Elke kraag heeft z’n eigen kenmerkende stijl. De ene boord is dieper weggesneden, een andere boord valt weer juist hoog uit. De ene kraag is een klassieker en de andere kraag is een typische moderne kraag. En ga zo maar door.

In dit artikel worden er diverse kragen toegelicht. Dit zijn:

  • Tall Spread Collar
  • Cut Away Collar
  • Point Collar
  • Button Down Collar
  • Club Collar
  • Deep Cutaway Collar
  • Semi Spread Collar
  • Casual-Point Collar
  • Banded Collar

Tall Spread Collar

De Tall Spread Collar is de meest formele kraag die er is. De kraag heeft deze formaliteit toegewezen gekregen, doordat de kraag zeer hoog uitvalt. Daarom heet deze kraag ook wel ‘tall’. Deze kragen zijn goed geschikt voor de mensen met een redelijk lange nek.

Hoe hoger de kraag valt, hoe meer deze opvalt onder een blazer of colbert. De tall Spread Collar is een ongelooflijk veelzijdige kraag. De kraag oogt zeer professioneel en is nóg professioneler te maken doordat de tall spread collar kraag met een brede diversiteit aan stropdassen, vlinderdassen en knopen is te combineren.

Cut away kraag

Een cut away boord is een van de moderne kragen. Deze populaire klassieker behoort tot de familie van full-spread kragen. Deze populariteit heeft de kraag met name te danken aan het feit dat de voorkant van het overhemd meer zichtbaar is.

De cut away kraag is een stijlvolle en redelijk wijde kraag. Deze kraag valt breder uit in vergelijking tot andere kragen. Echter is de hoogte van deze kraag juist weer lager in vergelijking tot andere kragen.

Bij een cut-away overhemd vallen de boordpunten net iets verder uit elkaar. Hier doet de cut away kraag ook zijn naam aan danken. De kraag is letterlijk weggesneden. Deze punten zijn niet recht weggesneden, maar lopen schuin naar achteren. Doordat de nekkraag is weggesneden zorgt het voor een strak geheel onder een pak.

Point Collar

Een straight point boord van een overhemd is de meest voorkomende kraag. Daar doet de naam ‘de klassieke boord’ ook z’n eer aan. Bij een straight point boord wijzen de punten van de kraag bijna recht naar beneden. De straight point boord kent een diepe (lange punt, origineel) en kortere variant (moderner).

De algemene straight point collar heeft een standaard nekkraag waarbij zo’n 7 centimeter naar beneden loop. Echter is deze kraag afhankelijk van de modetrends en hierdoor varieert de lengte van dit boord ook. Tegenwoordig zie je ook veel kortere straight point boorden. Kraagpunten van 3-4 centimeter zijn geen uitzondering meer.

Button Down Collar

De Button-down kraag evolueert voortdurend en heeft na een enorme zoektocht met veel vallen en opstaan een geschikte proportie gekregen. De button down kraag is uiteindelijk een middelgrote kraag geworden die perfect de lijn tussen de moderne kragen en de klassieke kragen bewandeld.

Bij de button down boord zitten in de punten van de kraag knoopsgaten welke vastgezet kunnen worden aan de knoopjes die op het overhemd zitten. Een overhemd met dit type boord is niet voor formele gelegenheden bedoeld, maar met name voor de informele bijeenkomsten waarbij geen stropdas gedragen wordt.

Club Collar

De Club Collar is geïnspireerd door het begin van de 20e eeuw toen de ronde Eton kraag, ook wel de "club" kragen werden beschouwd als een klassieker in de garderobe van iedere man.

De afgeronde kraag punten zorgen voor een unieke look die verrassend veelzijdig kan zijn. De club boord is beter voor mannen met een smaller gezicht, dan voor mannen met een rond gezicht.

De kraag ziet er geweldig wanneer je deze combineert met een jasje en een slanke smalle das of juist helemaal open draagt. Als je een beetje een mix wilt maken in je garderobe, combineer dan de club collar met kleding met Britse invloeden.

Deep Cutaway collar

De deep cutaway collar lijkt op de cut-away collar. De deep cutaway collar is net zo stijlvol en klassiek. En ook deze kraag valt breder uit in vergelijking tot andere kragen. Echter is de hoogte van deze kraag juist weer lager in vergelijking tot andere kragen.

Het grote verschil tussen de deep cutaway collar en de cutaway collar zit met name in het feit dat deep cutaway collar dieper is gesneden. Hierdoor is de voorkant van het overhemd nog meer zictbaar! Daarom is deze kraag goed te combineren met grote stropdassen. De kraag oogt ook fantastisch met witte kleding.

Semi Spread Collar

De semi spread kraag heeft een klassieke uitstraling en is een wat meer traditioneel boord. De kraag combineert de klassieke kraag met invloeden van de point collar.

Een overhemd met een semi spread kraag staat goed bij mannen met ronde gezichten door de punten. Tevens staat de semi spread kraag ook goed bij mannen met een lang hoofd.

Een overhemd met een semi spread kraag is prima te combineren met stropdas, maar de kraag is ook goed geschikt om open te dragen.

Casual-point Collar

De casual-point kraag is de perfecte kraag voor de casual overhemden. Deze kraag is meestal te vinden bij werkkleding, gemaakt van taaie stoffen.

Banded Collar

De banded kraag wordt ook wel vaak de "Mandarijn Collar" of "Nehru Collar" genoemd. De banded kraag is een slank vallende kraag, zonder dat je de kraag omvouwt. De banded kraag is een staande kraag dat de nek omcirkelt.

De banded kraag is een vrij veelzijdige kraag. De kraag kan je namelijk zowel bij formele gelegenheden dragen, als bij de meer alledaagse kledingstukken. Hierdoor is een overhemd met een banded collar ontzettend fijn om in je kledingkast te hebben hangen. Je zit in elke situatie goed in een overhemd met een banded kraag.

Tags: Kraag, boord, collar

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.