• % 2-PACK-DEAL: 2 voor €79,95
BEL ONS: 020-2331695
Overhemden specialist van Nederland & België
Gratis verzending vanaf 80 €
Wijzigings- en monogramservice

Hoe draag je bretels?

Bretels in hun huidige vorm maken al meer dan honderd jaar deel uit van de typische garderobe van de moderne man. Toch is hun functie en stijl in de afgelopen honderd jaar vaak radicaal gewijzigd. Het gevolg is dat heel veel mannen niet meer weten of bretels nu eigenlijk wel kunnen of niet. Als ze dan toch beslissen bretels te dragen maken ze in het begin vaak stijlfouten die gemakkelijk vermeden kunnen worden. Daarom zijn dit onze stijltips voor het dragen van bretels.

Zakelijke bretels met knopen

De meeste mannen bevestigen hun bretels op de rug, doen dan hun broek aan en bevestigen vervolgens de voorzijde van de bretels. Kies dan ook liefst voor een model bretels met knopen aan elke zijde voor het bevestigen. De modellen met een plastic of metalen clipper beschadigen vaak na verloop van tijd de stof. Om een model met knopen te kunnen dragen moet je natuurlijk welk zo’n knopen-flapje in je broek hebben (aan elke kant van de centrale knop en rits, meestal aan de binnenkant van de heupband).
Voor professioneel gebruik zijn zwarte bretels populair, omdat ze zo veelzijdig zijn en ook omdat ze een zekere neutraliteit uitstralen. Andere kleuren kunnen ook maar veel hangt af van het type organisatie waar je werkt. In de media of creatieve sectoren bijvoorbeeld mag je best met opvallende gekleurde bretels verschijnen, in een strikt zakelijke omgeving wordt dat wellicht niet geapprecieerd.

Vrolijk in bretellen

Formele gelegenheden

Word je ergens in pak en das verwacht? Dan kun je moeilijk in broeksriem verschijnen natuurlijk. bretels zijn daar de oplossing voor, want je draagt ze discreet onder je vestje in een neutrale kleur zoals zwart of wit zodat ze echt niet opvallen.
Zoek je formele bretels die net dat tikje meer uitstralen? Kies dan voor een model met uiteinden van gevlochten zijde eerder dan met leren flapjes. Flapjes zijn nog wel toegelaten maar je kunt voor een formele gelegenheid echt niet in bretels met clips verschijnen.

Zeker dat je toch geen riem wilt?

Je kunt dan wel verplicht zijn om voor bretels te kiezen, zoals je hierboven ziet zijn er soms heel goede redenen om geen riem te dragen, maar soms is een broeksriem toch handiger. Dat komt bijvoorbeeld omdat bretels nu eenmaal minder stevig zijn dan een broeksriem. Ze springen gemakkelijker los (of gaan zelfs stuk) en soms beschadigen ze ook je broek als je er een te bruuske beweging mee maakt.

Als je bretels een beetje uitrekken zonder dat je het doorhebt zakt je broek al snel naar een punt waar ze er vormeloos en niet mooi meer uitziet. Let dus op dat je bretels op tijd vervangt. En tenslotte kun je bretels ook niet altijd tonen zoals je dat wel met een broeksriem kunt. Ze zijn dus minder een modeaccessoire dan broeksriemen, zeker in formele omgevingen.
Dat gezegd zijnde, in meer creatieve of casual omgevingen zijn bretels juist wel een manier om uiting te geven aan iemands persoonlijkheid en een leuke manier om een speelse toets aan een outfit toe te voegen.

Reclame voor bretellen uit de oude doos

Tags: bretels

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.