• % 2-PACK-DEAL: 2 voor €79,95
BEL ONS: 020-2331695
Overhemden specialist van Nederland & België
Gratis verzending vanaf 80 €
Wijzigings- en monogramservice

Kunnen mannen echt niet strijken?

Als je een groepje vrouwen ondervraagt over de huishoudtaken die hun man wel eens op zich wilt nemen dan zal strijken niet vaak ter sprake komen. De meeste vrouwelijke partners van mannen lijken het zelfs opgegeven te hebben om te eisen dat ook die huishoudelijke klus gelijk verdeeld wordt tussen de geslachten. Komt dat misschien omdat vrouwen niet geloven dat mannen kunnen strijken? En wat als ze daar gelijk in hebben? Een aantal wetenschappers is er alvast van overtuigd dat strijken te moeilijk is voor het mannelijke brein.

Mannen die niet kunnen strijken

De wetenschap over de kunst van het strijken
Vaak concluderen vrouwen dat mannen gewoon niet genoeg geoefend hebben op bepaalde huishoudklussen, zoals strijken, en dat ze er daarom ook niet goed in zijn. Mannen houden die schijn natuurlijk ook graag hoog want zo worden ze niet verplicht de meest vervelende klusjes op zich te nemen. Maar is er ook een wetenschappelijke verklaring voor de strijk-onkunde van mannen?
In een documentaireserie van de Britse tv-zender Channel 4 werd die vraag onderzocht aan de hand van wetenschappelijke studies. De serie kreeg de toepasselijke naam “Waarom mannen niet strijken”.

In de serie komt een groep experts aan het woord die uitleggen dat het mannelijke brein gewoon niet erg geschikt is voor taken als strijken. Verschillende studies die uitwijzen hoe mannen en vrouwen anders denken over zaken als perfectie, afwerking en zorg worden erbij gehaald om de stelling te ondersteunen. We zien ook een aantal experimenten met kinderen die moeten aantonen dat jongens als ze ergens mee spelen een gigantische warboel maken terwijl meisjes juist iets mooi proberen te maken.
Dat is allemaal leuk en aardig en het zal wel dat mannen wat minder decoratief en wat meer destructief zijn dan vrouwen. Maar wat heeft dat allemaal met strijken te maken? Ook het tijdens de serie regelmatig geopperde excuus dat “mannen niet kunnen multitasken” is een beetje een vals argument. Als mannen zich op strijken zouden concentreren zouden ze het toch moeten kunnen?

Opvoeding of genen?
De finale test in de serie is een experiment met zes mannen en zes vrouwen die om de beurt een reeks typische huishoudklusjes moeten afwerken, zoals koffie maken, afwassen, een ontbijt voorbereiden en… een shirt strijken.

Je kunt het al raden natuurlijk, het was een vrouw die de taken het snelste afwerkte. Mannen scoorden in het experiment ook gemiddeld veel slechter dan vrouwen. Maar daarmee weten we nog niet of dit aangeboren is of enkel een gevolg is van een gebrek aan oefening. Veel lijkt te suggereren dat het enkel om dat laatste gaat. Toen de deelnemers achteraf ondervraagd werden bleken de mannen die het beste scoorden immers niet toevallig ook degenen die zelf thuis de meeste klusjes op zich namen.

Oefening baart kunst zullen we dus maar concluderen, en de volgende keer dat een vrouw beweert dat je niet kunt strijken omdat je een man bent kun je haar misschien van antwoord dienen door je door jezelf perfect gestreken overhemd te tonen. Veel strijkplezier!

Wil je meer weten over het strijken van overhemden? Raadpleeg de Overhemden Kennisbank

Tags: strijken

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.