• % 2-PACK-DEAL: 2 voor €79,95
BEL ONS: +31 20-2331695
Overhemden specialist van Nederland & België
Gratis verzending vanaf 80 €
Wijzigings- en monogramservice

Overhemden strijken: de juiste volgorde

De volgorde waarin in overhemd wordt gestreken (en de methode) is nog wel eens een vraag die terugkomt. Waarom begint men bij de boord? En waarom daarna de manchetten? Dan de mouwen?

Op veel websites wordt een uitleg gegeven hoe je dient te strijken. Vaak wordt dan ook een lijstje opgemaakt met de stappen 1, 2, 3, etc. Maar waarom begint men bij de boord of bij de kraag met strijken? en waarom daarna de knopen? Kortom hoe komt de volgorde tot stand van strijken?

Hoe komt de volgorde tot stand van strijken?
Er bestaan verschillende redenen hoe de volgorde van strijken tot stand is gekomen. Het is inderdaad opvallende dat men vaakt begint zoals: eerst het boord, daarna de manchetten en mouwen, dan de rij knopen (achterkant eerst), het achterpand, het voorpand en uiteindelijk de schouders.

Objectief: de volgorde wordt gekopieerd
Indien we heel objectief kijken dan is de reden waarom "zoveel" websites een zelfde volgorde aanhouden het feit dat er veel wordt gekopieerd op het internet. Het alleroudste artikel wat is gevonden dat uitlegt hoe gestreken moet worden is van 2004. Voor deze tijd is er geen uitleg te vinden over het strijken van overhemden (onderzoek: Google, niet Altavista of Yahoo en oudere zoekmachines).

De juiste volgorde van het strijken van een overhemd

Eerste resultaat waar men uitlegt in welke volgorde te strijken: http://www.huishoudplaza.nl/Tips/art/803/boord-overhemd-strijken. Een maand later volgt een instructie in PDF http://www.finstralshop.nl/customer/hemden%20strijken.pdf en kort hierna wordt er iets hierover geschreven door Stijlforum http://www.stijlforum.nl/SMF/index.php?topic=90.0. Wat opvalt is dat deze 3 methoden inderdaad allemaal een vergelijkbare volgorde aanhouden.

De theorie van het kopieren legt uit dat indien een bepaalde gids eenmaal is geschreven dat deze bij het herschrijven vaak wordt aangepast, veranderd en aangevuld ... maar dat de volgorde van telling niet wordt aangepast. Kortom: de reden dat "zoveel" websites een zelfde volgorde aanhouden het feit dat er veel wordt gekopieerd op het internet.

De juiste volgorde voor het strijken van een overhemd begin met de grote vlakken

Subjectief: kleine delen eerst, dan de grote vlakken
Bij het doen van navraag bij een aantal stomerijen en hemdenkenners komen wij tot een tweede conclusie op de vraag "waarom" deze volgorde van strijken? Net zoals het verven van muren en deuren begint men immer met de kleine hoekjes om daarna de grote vlakken in te vullen. Bij overhemden strijken is dit net zo. Men begint bij de boord, doet dan de manchetten en de knopen waarna men de grote vlakken behandelt. De reden hiervoor is dat het overhemd soms rare hoeken en buigingen moet maken om deze eerste elementen te strijken. Indien je hiermee eindigt dan maak je weer opnieuw kreukels in het overhemd (en die delen had je nu zojuist gehad). Als je begint met alle "rare hoekjes" van het overhemd dan doe je dit als het overhemd nog gekreukt is - als je dit hebt afgerond dan kun je de grote vlakken afstrijken en het strijken afronden. Het shirt wordt hierna netjes opgehangen aan een haakje.

Conclusie: waarom hanteert iedereen dezelfde volgorde bij het strijken van een overhemd?

  1. Men begint met de kleine hoeken en stofdelen en daarna de grote vlakken om het onnodig opnieuw kreuken te voorkomen
  2. "Zoveel" websites hanteren deze methode omdat deze daarna gekopieerd wordt

In welke volgorde strijk je een overhemd'?

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.