• % 2-PACK-DEAL: 2 voor €79,95
BEL ONS: 020-2331695
Overhemden specialist van Nederland & België
Gratis verzending vanaf 80 €
Wijzigings- en monogramservice

De verschillende soorten manchetten op een overhemd

Eén van de zaken die je zeker vergelijkt als je een overhemd gaat kopen zijn de verschillende soorten manchetten. Die manchetten zijn de details die een mannenhemd uniek maken. De meeste overhemden hebben klassieke manchetten met twee knoopjes die je zelf kan verstellen, afhankelijk van hoeveel speling je rond de polsen wilt. Er bestaan echter nog verschillende andere soorten manchetten. Het type manchet wordt gewoonlijk bepaald door z’n vorm. In dit artikel geven we je een overzicht van alle verschillende soorten manchetten. We geven je ook enkele tips voor hoe je je manchetten stijlvol kunt oprollen.

manchet overhemd

Welke soorten manchetten op een overhemd?

De manchetten met twee knoopjes

Op een klassiek overhemd voor mannen vind je manchetten die je zelf kan verstellen. Meestal zullen de manchetten uit een rechthoekig stuk stof gemaakt zijn met ook echt rechte hoeken, niet afgerond dus. De twee knopen laten je toe om de manchet zo strak rond je pols te doen als je zelf wilt.

De afgeronde manchetten

Dit is in principe net hetzelfde als een klassieke manchet met dat verschil dat de scherpe hoeken worden afgerond. Zo zien de manchetten er iets minder formeel uit. Qua comfort maakt het niets uit.Je ziet deze vaak op hemden met een button-down boord of met een ronde boord.

De Afgesneden manchetten

Bij dit type manchetten worden de hoeken ‘gemijterd’ ofwel op 90° afgesneden aan de buitenkant. Dit creëert een scherpe look die perfect is voor professionele of formele gelegenheden. Ze kunnen met of zonder manchetknopen gedragen worden. Vaak zullen ze een extra knoopsgat hebben zodat er ruimte is voor de manchetknopen.

Dubbele manchet (French cuffs)

Deze manchetten stralen eenvoudigweg klasse uit. Ze zijn dan ook de meest formele manchetten en zijn qua lengte dubbel zo lang als klassieke manchetten. Deze manchetten geven je de uitstraling van een Engelse gentleman en worden vaak gecombineerd met een formeel type boord.

De schelpmanchetten met twee knopen

Deze zie je niet zo vaak maar net daarom hebben ze ook redelijk unieke uitstraling. De rand van deze manchetten is gebogen of ‘geschelpt’ en de twee knopen laten toe ze te verstellen op maat van je pols.


Dit zijn ze, alle types manchetten die je bij het kiezen van een overhemd kan terugvinden. Als je hier tot nu toe nooit op gelet had dan bevelen we je zeker aan in de toekomst toch eens te experimenteren met een ander type dan de klassieke tweeknoops-manchetten. Afhankelijk van de gelegenheid waarop je een overhemd wilt dragen zijn er misschien betere opties.


Wist je trouwens dat één manier waarop je de kwaliteit van je overhemden kan bepalen de tussenvoering in de manchetten is? Een tussenvoering is een extra stuk textiel dat ingeweven wordt om de manchetten extra structuur en een scherpere look te geven. Die tussenvoering verschilt in dikte en textuur tussen de verschillende soorten overhemden.


Een casual overhemd zal een dunne tussenvoering hebben, terwijl een meer formeel overhemd meestal een zwaardere tussenvoering zal hebben. Fabrikanten van hemden willen hier nog weleens op besparen door een slechtere kwaliteit tussenvoering te gebruiken. Een gekleed overhemd van goede kwaliteit hoort echter ook een goede tussenvoering in de manchetten te hebben.

manchetten


Hoe rol je die manchetten eigenlijk in stijl op?

Of het nu zomers warm is of je gewoon een meer casual uitstraling wilt bereiken met een iets of wat formeel overhemd, er kunnen goede redenen zijn om je manchetten op te rollen. Omdat je natuurlijk wel stijlvol wilt blijven en dat oprollen volgens de regels van de kunst wilt doen geven we je hieronder een aantal oprolmethodes.


Manchetten van een casual hemd op de voorarm oprollen

Casual hemden zijn het makkelijkst om de manchetten van op te rollen. Ze draaien gemakkelijk om zonder te kreuken en je moet ook niet veel vouwen. Je maakt eenvoudigweg de knoopjes los en draait de manchet om zodat die binnenstebuiten komt te zitten. Vouw hem nu één keer om zodat de manchet achter een laagje textiel van de mouw komt te zitten. Vervolgens stop je de hoeken van de manchet netjes mee in de vouw.

Als het goed is zit manchet nu in een dunne rol om het midden van je voorarm. Het moet niet strak zitten want de manchet loopt niet het risico verder af te glijden. Dit valt perfect te combineren met bijvoorbeeld een lichte sweater. Ook als je dunne armen hebt en deze beter wilt laten uitkomen kan je voor deze oprolmethode kiezen.

De stijlvolle oprolmethode

Wil je vooral stijl blijven uitstralen en toch een lichtjes casual look bereiken? Gebruik dan deze oprolmethode die je zelf kan aanpassen zoals gewenst. Begin met het ontknopen van de manchetten. Sla de manchet om zodat die binnenstebuiten komt te zitten. Trek deze zo op tot net onder je ellenboog, zonder verder te vouwen. Je zal zo ook de mouw voor een stuk binnenstebuiten trekken. Neem de onderkant van het gedeelte mouw dat binnenstebuiten werd getrokken en vouw het op tot het de onderkant van de manchetten vastzet. Je kan zelf kiezen hoeveel je van de binnenstebuiten getrokken manchetten wil laten zien.

Deze look geeft een mooi effect wanneer de binnenkant van de manchetten een contrasterende voering heeft. Als je dan de manchetten op deze manier omdraait maakt dit duidelijk dat je bewust de voering wilt laten zien. De manchetten zijn trouwens ook met één snelle trekbeweging terug in vorm te brengen.

De eenvoudige rolmethode

Intuïtief zal je altijd de neiging hebben de mouwen op deze manier op te rollen. Het is een geschikte rolmethode voor als je ergens met fysiek werk bezig bent en je daarbij vooral niet wilt gehinderd worden door de mouwen.

Ontknoop de manchetten en draai deze binnenstebuiten. Vouw deze nu terug en laat de breedte van de vouw bepalen door de grootte van de manchet. Blijf terugvouwen tot de mouw net onder of boven je ellenboog uitkomt, afhankelijk van wat je zelf wilt.

Welke manchetten hebben jouw voorkeur? Draag je verschillende manchetten afhankelijk van de gelegenheid? Laat het ons weten!

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.