• % 2-PACK-DEAL: 2 voor €79,95
BEL ONS: 020-2331695
Overhemden specialist van Nederland & België
Gratis verzending vanaf 80 €
Wijzigings- en monogramservice

Een overhemd strijken: 12 tips

Het strijken van overhemden staat voor de meeste mensen niet bovenaan de lijst van leukste klusjes. Toch vinden we een kreukvrij overhemd erg belangrijk. Tenzij je strijkvrije overhemden koopt, zit er maar een ding op. En dat is je het strijken van overhemdenbekijk direct de 12 tips en een handige video.

Overhemden strijken: wie heeft zin in een overhemd strijken?

Geschiedenis van het strijken

Al lange tijd zijn we bezig met onze kleding uit de kreukels krijgen. In de middeleeuwen wreef men de kleding glad. Later werd een mangel gebruikt. Als je denkt dat wassen en strijken vandaag de dag een vervelend klusje is, bedenk dan dat de geautomatiseerde wasmachine pas begin 20ste eeuw op de markt werd gebracht. Daarvoor moest je wassen op de hand en later kon je een wasmachine handmatig aandraaien. Strijken van overhemden, of andere kleding, was in die tijd ook geen pretje. De strijkbout was loodzwaar. Daarnaast moet je om te strijken ook de kachel goed opstoken. De strijkbout werd immers door de kachel verwarmd. Als je even gestreken had was het ijzer dus afgekoeld en kon het proces weer van vooraan beginnen.

Strak strijken van boorden

Later werden er strijkijzers uitgevonden die vanuit binnenuit verwarmd werden, met bijvoorbeeld een vuurvaste steen die in het vuur werd opgewarmd en daarna in de strijkbout werd gelegd. Ook waren er strijkbouten die door middel van kooltjes of turf werden opgewarmd. Die hadden zelfs een klein schoorsteentje om te zorgen dat er een betere trek werd gecreëerd. Tevens bestonden er strijkijzers waarbij het handvat los zat. Je kon dan één ijzer in het vuurleggen, terwijl je met het andere stond te strijken. En telkens wisselen. Niet alleen was het strijken een stuk ingewikkelder. Ook de kleding was gewoon lastig. Denk eens aan de traditionele klederdracht waarbij men eindeloos stijfsel moest gebruiken en strijken om het weer in de juiste vorm te krijgen. Om te strijken moest je dus behoorlijk wat handelingen uitvoeren. Daarbij valt het strijken van overhemden nog wel mee. Maar ook het strijken is met zijn tijd mee gegaan. Alhoewel nog steeds een vervelend karwei voor veel mensen, is overhemden strijken een stuk makkelijker geworden. Door het gebruik van stoom en een instelbare tempratuur blijven je shirts ook nog eens een stuk beter.

Het strijken werd pas echt innovatief met de introductie van een apparaat waarbij je met stroom strijkt. Stoom haalt niet alleen de kreukels uit je kleren, maar doodt ook bacteriën. Niet alleen hygiënisch, ook goed voor je huid. Dat dit niet de laatste stap in het proces van innovaties op het gebied van strijken is, blijkt uit de nabije introductie van een machine die voor je strijkt. Daarover later meer.

Het strijken van overhemden op reis

Als je veel reist herken je vast wel dat je overhemden gekreukt uit de koffer komen. Jammer, want je had ze voor je vertrek nog zo netjes gestreken. Je kunt trucs proberen zoals je overhemd in de badkamer hangen terwijl je de warme kraan voluit zet en veel stroom creëert. De stroom haalt de kreukels uit je overhemd. De betere hotels bieden ook een strijkservice aan. Maar sommige mensen geven de voorkeur aan een reisstrijkijzer. Deze kleine strijkijzers passen makkelijk in je koffer en geven je de mogelijkheid direct je overhemd te strijken als je het nodig hebt, zonder dat je hoeft te wachten.

Wat is de beste tempratuur voor het strijken van overhemden?

In het label van al je kleding vind je als het goed is een wasvoorschrift. Daarop staat de maximale tempratuur om te wassen, of je het in kledingstuk in de droger kan gooien en op welke tempratuur je je overhemd kan strijken.

Je vindt op het label in je overhemd de volgende informatie: Een strijkijzer met 1 stip, 2 stippen of 3 stippen. Of een strijkijzer met een groot kruis erdoor.

Die met het kruis spreekt voor zich. Niet strijken! 1 stip betekent koud strijken. Kleding met 2 stippen kun je warm strijken en kleding met 3 stippen kun je heet strijken. Het voordeel van warm strijken is dat het strijken iets sneller gaat. Maar met koud strijken kom je er uiteindelijk ook. Voor het strijken van overhemden geldt dat de meeste katoenen overhemden heet gestreken kunnen worden. Zit er ook synthetische vezel in je overhemd verwerkt? Dan is het verstandig iets kouder te strijken.

Tip! Sorteer je kleding op strijktempratuur. Begin met kleding die koud gestreken moet worden en eindig met de overhemden die warm gestreken kunnen worden. Je werkt zo een stuk sneller dan dat je telkens van tempratuur moet wissen.

Strijkvrije overhemden

Strijken van overhemden kun in het algemeen vermijden door strijkvrije overhemden aan te schaffen. In zowel het goedkopere als dure segment vind je tegenwoordige een ruime keuze aan strijkvrije overhemden. Ook in 100% katoen wat gewoon de hele dag kreukvrij blijft én fijn blijft aanvoelen op je huid.

Je kunt strijkvrije overhemden vinden in allerlei dessins, pasvormen en afwerkingen. Keuze genoeg dus en fijne tijdsbesparing als je niet van het strijken van overhemden houdt.

12 Tips voor het strijken van overhemden

Het kopen van een strijkijzer

Een strijkijzer kan prijzig zijn. Toch is het voor het comfortabel strijken van shirts een goede investering. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten:

  1. Wat voor strijkijzer wil je? Er zijn droge strijkijzers waarbij je gedurende het strijken van overhemden zelf vocht moet toevoegen, bijvoorbeeld met een plantenspuit. Of er zijn strijkijzers die stoom afgeven. Overhemden strijken met een stoomstrijkijzer gaat makkelijker, omdat je de stoom kan gebruiken, om net die ene lastige kreukel uit je overhemd te halen. Er bestaan ook stoomgeneratoren. Dit zijn grotere apparaten met een flink waterreservoir. Je hoeft daarom niet telkens bij te vullen.
  2. Het snoer moet lang genoeg zijn. Bedenk waar je strijkt en wat de afstand is tot het stopcontact. Zorg dat het snoer lang genoeg is. Kijk ook of het strijkijzer beschikt over een zogenaamd tuimelsnoer. Het snoer wordt dan een beetje omhooggehouden, waardoor het tijdens het strijken van overhemden niet in de weg hangt. Dit is zowel voor rechts- als linkshandige mensen handig.
  3. Wat is het vermogen van je strijkijzer? Ben je een persoon die snel nog even ´s morgens z´n overhemd strijkt? Dan wil je een strijkijzer wat snel op warmt. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller je klaar bent voor het strijken van je overhemd. Neem je wat meer tijd voor het strijken van overhemden, dan kun je ook met minder vermogen toe.
  4. Wat voor strijkzool wil je? De strijkzool is het ´ijzer´ of te wel de kant van het strijkijzer waarmee je strijkt. Een roestvrijstalen strijkzool glijdt doorgaans minder makkelijk. Keramische strijkzolen glijden beter, geven mooier resultaat en minder frustratie bij het strijken van overhemden.
  5. Automatisch uitschakelen. Er bestaan strijkijzers die zichzelf uitschakelen als ze lang stilstaan. Of ze geven een alarmpje. Wel zo veilig!

Stoom een wezenlijk onderdeel van het strijken

Wat moet ik weten over de strijkplank?

Niet alleen het strijkijzer is belangrijk voor het strijken van overhemden. Een goede strijkplank uitzoeken draagt ook bij aan het strijkcomfort. Kijk naar de volgende dingen als je een strijkplank gaat uitzoeken:

  1. De hoogte. Een beetje en open deur, maar als je erg moet bukken om te kunnen strijken van je shirts krijg je rugpijn. Er zijn zo veel verschillende strijkplanken, daar zit er vast een tussen die voor jouw lengte geschikt is. Woon je met iemand samen die veel korter of langer is? Kijk naar een strijkplank die in hoogte verstelbaar is.
  2. Hoe breder de plank, hoe makkelijker je je shirts strijkt.
  3. Koop een plank die bij je strijkijzer past. Voor een klein stoomstrijkijzer heb je minder ruimte nodig, dan voor een veel zwaardere stoomgenerator.

Tips voor het strijken

Nu je een goed strijkijzer en goede strijkplank hebt, is het echt tijd voor het strijken van je overhemd. Bekijk dit filmpje om te leren hoe je snel een overhemd kunt strijken.

Let daarnaast op dat:

  1. Je altijd begint met schoon water en een schone strijkzool. Test dat door eerst een theedoek te strijken.
  2. Sla deodorant vlekken over bij het strijken van overhemden. Ander beschadig je je shirt vrijwel onherstelbaar.
  3. Laat de kraan een paar seconden lopen voordat je het waterreservoir of de stoomgenerator vult. Er kan roest in het water zitten, wat vervelende vlekken kan veroorzaken.
  4. Wil je dat je overhemd extra lekker ruikt? Gebruik dan een strijkspray.

Toekomst van het strijken

Nog even wachten en dan is strijken wellicht verleden tijd. Je was opvouwen trouwens ook. Tuurlijk kun je het strijken van overhemden al vermijden door strijkvrije shirts te kopen en direct na het wassen goed op te hangen. Maar dit is een nieuw niveau. Het strijk apparaat van de toekomst. En niet alleen kan deze machine strijken, ook opvouwen behoort voor deze robot tot de taken. De Foldimate. Je hangt je kleren gewoon op, drukt op de knop en even later heeft het apparaat alles voor je gestreken en opgevouwen.

Weetjes over strijken

  • In Den Haag staat een gebouw staat wat als bijnaam ¨het Strijkijzer¨ heeft
  • In 2016 werd er door de Belg Jimmy de Frenne een wereldrecord strijken gevestigd. Ruim 82 uur lang hield hij het vol
  • Je hoeft er nu op de meeste bruiloften niet mee aan te komen, maar in vroegere tijden werd een strijkijzer als een leuk huwelijkscadeau beschouwd. Deze versierde strijkbout werd ook wel bruidsbout genoemd.

Wil jij meer weten over hoe je het best een overhemd kan strijken? Raadpleeg de Overhemden Kennisbank

Bronnen
http://www.rekoert.nl/teksten/geschiedenis/keldertje/strijkijzers.htm
https://www.bol.com/nl/m/elektronica/informatie-strijkijzers/index.html

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.