• % 2-PACK-DEAL: 2 voor €79,95
BEL ONS: +31 20-2331695
Overhemden specialist van Nederland & België
Gratis verzending vanaf 80 €
Wijzigings- en monogramservice

De 8 Allerbeste Tips! voor het Wassen van je Overhemd

Je overhemd wassen? In principe heeft elke man een mooi overhemd in de kast hangen. Alleen vaak sta je er niet bij stil: het overhemd moet gewassen worden. Hoe vaak moet dat en hoe moet je een overhemd wassen? Het lijkt een simpele vraag, maar op het moment dat jij veel geld investeert in een overhemd, ga je je toch wel een beetje zorgen maken. Maak ik het overhemd wel goed schoon? Hoe moet ik een overhemd drogen? En een overhemd strijken, hoe doe je dat het beste? Om de man in het overhemd (en de vrouwen) verder te helpen wordt er in dit artikel tips aangereikt over overhemden wassen van het moment dat deze in de wasmachine beland tot deze weer terug in de kledingkast beland. Ben je benieuwd naar onze allerbeste tips? Lees dan snel verder!

overhemden wassen

Tip 1: Hoe moet ik een overhemd wassen voor de eerste keer?

Als je het overhemd voor de eerst keer wast is het verstandig om deze eerst in een bak met koud/lauw water te leggen. Doe dit ongeveer voor 10 a 15 minuten. Zo kan het overhemd wennen aan (koud) water en blijft de kleur van het overhemd mooi. Houd er rekening mee dat katoenen overhemden na een keer wassen nog steeds afgeven. Pas na 10 wasbeurten geven de katoenen overhemden niet meer af.

Tip 2: Hoe vaak moet ik een overhemd wassen?

Het simpele antwoord is: was je overhemd wanneer deze vies is. Controleer je overhemden in hoeverre ze nog schoon zijn door naar de binnenkant van de kraag en de manchetten te kijken. Daar vormen zich vaak de eerste zweetvlekken.

Als je denkt aan het feit dat kleding een bepaald aantal wasbeurten kan hebben gedurende hun levensduur, neig je ernaar om zo min mogelijk je overhemd te wassen. Logische gedachte, maar niet heel fris. Daarom is het beste om je overhemd te wassen wanneer deze vies is. Uiteraard kun je de wasbeurten van je overhemden aanzienlijk verminderen door een shirt onder het overhemd te dragen. Ondershirts beschermen je dure chique overhemden tegen zweetvlekken.

Tip 3: Hoe moet ik een overhemd wassen op een veilige manier?

Er zijn drie manieren van overhemden wassen die de levensduur van je overhemd maximaliseren.

  1. Gebruik minder wasmiddel voor overhemden wassen
    Wanneer je overhemden wast, gebruik dan minder wasmiddel (zonder chloor!) dan is aanbevolen in schoonmaakspotjes. Teveel wasmiddel leidt ertoe dat het je kleding aanvreet. Het is beter om de helft van de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel te gebruiken voor het wassen van overhemden.
  2. Gebruik een waszak voor overhemden wassen
    Het tweede wat je moet doen bij overhemden wassen is een kledingzak of waszak gebruiken. Deze zakken zijn voor paar euro verkrijgbaar. Zo’n waszak beschermt je overhemd tegen andere kleding.
  3. Gebruik een moderne wasmachine
    Gebruik een moderne en veilige wasmachine. Veel oude wasmachines hebben een roerwerk waar een overhemd in terecht kan komen. Dit kan leiden tot scheuren in de overhemden of verlies van knopen.

Tip 4: Doe het overhemd binnenstebuiten

Doe het overhemd binnenstebuiten. Door het overhemd binnenstebuiten te wassen zorg je ervoor dat de binnenkant van het overhemd tegen de roterende wastrommel draait in plaats van dat de buitenkant van het overhemd ertegen aan komt. Hiermee voorkom je eventuele lichte beschadigingen aan de buitenkant van het overhemd. De kleur en kwaliteit van de stof van het overhemd blijven langer goed en mooi.

Tip 5: Was op een juiste temperatuur

Was donkere overhemden op een lage temperatuur. Denk hierbij aan een graad of 15 tot 30 graden. De kleur van het overhemd blijft hierdoor langer behouden. Zorg er uiteraard voor dat er geen lichte overhemden in dezelfde wasbeurt belanden. Dan heb je namelijk na de wasbeurten geen lichte overhemden meer. Lichte overhemden mogen met een hogere temperatuur gewassen worden.

Tip 6: Laag toerental van de wastrommel

Zet het toerental van de wasmachine niet al te hoog. Zo voorkom je dat het overhemd met hogere snelheid steeds tegen de wastrommel aan slaat. Zo worden lichte beschadigingen aan de stof beperkt en blijft het overhemd lang mooi en behoudt het langer zijn kleur.

Tip 7: Overhemd drogen aan de waslijn

Een overhemd kun je beter na het wassen niet in de droger stoppen. In plaats daarvan is het beter om de overhemden uit te hangen. Door overhemden buiten aan de waslijn te hangen zullen ze langer meegaan en blijft de vorm van het overhemd beter. Zorg ervoor dat je de overhemden niet ophangt aan strakke wasknijpers of scherpe haken. Deze onderdelen kunnen de stof van je overhemd vervormen. Pas wanneer het overhemd droog is, kan je het overhemd gaan strijken.

het juist wassen van overhemden

Tip 8: Hoe moet je overhemden strijken?

Strijk het overhemd wanneer deze nog een beetje vochtig is. Door een overhemd te strijken dat nog een beetje vochtig is, gaat het langer mee en blijft de stof beter behouden. Strijk de overhemden niet op een te hoge temperatuur en hou de strijkbout niet te lang op een plek. Dat klinkt als old school, maar gaat toch nog regelmatig fout. Hang het overhemd, nadat je deze hebt gestreken, op. Door het overhemd meteen op te hangen voorkom je kreukels.

Volg deze tips en je overhemden zullen langer mee gaan. Niet alleen in kleur, maar ook in kwaliteit en pasvorm. Door overhemden goed te wassen bespaar je een hoop geld. Je hebt namelijk niet voortdurend nieuwe overhemden nodig.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.