• % 2-PACK-DEAL: 2 voor €79,95
BEL ONS: 020-2331695
Overhemden specialist van Nederland & België
Gratis verzending vanaf 80 €
Wijzigings- en monogramservice

Wat is het verschil tussen blouses en overhemden?

Het verschil tussen een blouse en een overhemd is eigenlijk vrij klein. Blouse en overhemd worden vaak door elkaar gebruikt, toch zijn er wel verschillen. Blouse wordt meestal gebruikt voor de vrouwelijke variant van een overhemd. Een overhemd is altijd voor mannen.

Wikipedia zegt het volgende: “Een overhemd of kortweg hemd is een kledingstuk voor het bovenlichaam gedragen door mannen. Een vergelijkbaar kledingstuk voor vrouwen wordt bloes of blouse genoemd”. Dat is dus duidelijk. Taalkundig in ieder geval.

Is het een blouse of een overhemd?

Maar wat zijn nu in de praktijk echt de verschillen tussen een blouse en een overhemd?

Geschiedenis

Eerst een stukje geschiedenis. Vrouwen werden vroeger vaak aangekleed door de hulp (of dienstmaagd). Omdat de meeste mensen rechtshandig waren (en zijn) was het handiger om de knopen op een blouse links te hebben. Je werkt als je iemand anders aan kleedt immers een soort van in spiegelbeeld. Mannen kleedden zichzelf, en gebruikten juist liever de rechterhand voor het dichtknopen. De knopen werden daarom voor overhemden op rechts aangezet. Dat is een van de principiële verschillen tussen een blouse en een overhemd. Daarnaast is de in de loop van de tijd het overhemd uiteraard meer toegesneden op het mannelijk lichaam, en de blouse op het vrouwelijk lichaam.

Wist je trouwens dat de blouse eigenlijk pas vanaf de 19e eeuw echt populair werd voor vrouwen? Dat is te verklaren doordat vrouwen destijds in grote getalen toetraden tot de arbeidsmarkt en ook een praktisch kledingstuk nodig hadden. In die tijd werd de blouse vaak gedragen met een lange rok en hoge kraag. A la Mary Poppins, zeg maar. Inmiddels is de blouse niet meer weg te denken uit het (zakelijke) straatbeeld. Alles kan, korte mouwen, lange mouwen, sexy kraag of juist een nette traditionele kraag. Ook qua prints en kleuren is er van alles mogelijk, vooral afhankelijk van het seizoen.

Blouse

Dames gaan voor, en daarom bespreken we eerst de bloezen. Een blouse heeft nog steeds officieel de knoopjes aan de linkerkant. Maar er zijn ook veel merken die ervoor kiezen om de knopen op de blouse rechts aan te zetten.

Uiteraard zijn er veel meer andere kenmerken voor dit ´overhemd voor vrouwen´ die het een vrouwelijk kledingstuk maken. Denk bijvoorbeeld aan de kleuren en de snit.

Duidelijk een dames blouse (en geen overhemd)

De pasvorm of de snit van de blouse is aangepast aan het vrouwelijk lichaam. De taille zal duidelijk zichtbaar zijn, en er is vaak wat meer ruimte op de borst. Ook is de blouse vaak iets korter (tot iets over de broekrand) dan een overhemd, wat vaak iets langer is. Dit heeft er mee te maken dat een (zakelijk) overhemd altijd in de broek gedragen wordt, terwijl een blouse ook uit / over de broek of rok gedragen kan worden.

Het woord blouse komt uit het Frans. De Nederlandse definitie verwijst vooral naar het ´bloezen´, of te wel iets opbollend overhangen van het kledingstuk. Omdat de bloes altijd in de rok (of later broek) werd gedragen en er weer iets uitgetrokken werd, bolde het iets over de rok heen, of in andere woorden…. Bloesde het iets over de rok heen.

Overhemd

Op historische schilderijen zie je dat ook mannen bloezen dragen. Maar toen eind 19e eeuw vrouwen toetraden tot de arbeidsmarkt, wisselden de mannen hun bloezen liever in voor een ¨stoer¨ overhemd.

Als een blouse een ´overhemd voor dames´ is, is een overhemd eigenlijk een ´blouse voor heren´. Het overhemd is daarom meer toegesneden op het mannelijk lichaam. Uiteraard zijn er veel verschillende maten en pasvormen te vinden, zodat er voor ieder wat wils is.

Blouses blouosen vaak een beetje op

Een rechte pasvorm was jarenlang de standaard voor overhemden, maar er is in de loop van de tijd veel veranderd. Een slim fit model, wat tegenwoordig de meest verkocht pasvorm voor overhemden in Nederland is, zit juist iets meer aangesloten en accentueert een sterke buik en brede borstkas. Deze snit overhemd is de absolute favoriet voor zakelijke overhemden, omdat je geen ´extra´ stof hebt die op bolt onder een colbert of eventueel een trui. Voor casual gelegenheden kunnen recht gesneden overhemden ook nog steeds, Ze zitten wat wijder en je kunt na een uitgebreid diner je buik wat makkelijker uitzetten.

Blouse of overhemd: een misvatting

Blouse en overhemd worden door veel mensen door elkaar gebruikt. Dat wordt voornamelijk veroorzaakt doordat er in de jaren tachtig een muziekstroming, new wave, ontstond. De bijbehorende kledingstijl, ´new romanticism´, bestond uit bijvoorbeeld hoeden, piratenjassen en… bloezen. Grote artiesten uit die tijd, zoals David Bowie en Duran Duran liepen in bloezen. Waardoor de term bloezen ook voor mannen (weer) een ding werd. Het kon niet gek genoeg, metallic glimmende stoffen boven een strakke leren broek, zoals je in de oude videoclips nog wel eens ziet.

Maar tenzij je een verkleedfeestje hebt en –letterlijk- iets bijzonders uit de kast wil halen, raden we voor mannen een net gesneden overhemd aan en voor vrouwen een mooie blouse.

BRON:

http://www.startpagina.nl/v/persoon-gezondheid/vraag/7859/verschil-tussen-blouse-overhemd

Wil jij meer weten over het verschil tussen een blouse en een overhemd? Raadpleeg dan de Overhemden Kennisbank

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.