• % 2-PACK-DEAL: 2 voor €79,95
BEL ONS: 020-2331695
Overhemden specialist van Nederland & België
Gratis verzending vanaf 80 €
Wijzigings- en monogramservice

Wat is het verschil tussen een vlinderdas en een zelfstrikker?

Sommige mannen zweren bij de vlinderdas terwijl je andere mannen uitsluitend in een zelfstrikker zult zien rondlopen. Veel mannen wisselen natuurlijk ook af en dragen, afhankelijk van de gelegenheid, ofwel een vlinderdas ofwel een das die ze zelf moeten knopen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen zo’n vlinderdas en een zelfstrikker? Op welke gelegenheden word je in vlinderdas verwacht en in welke situaties is een zelfstrikker beter geschikt? Je leest het allemaal in dit artikel.

vlinderdas zelfstrikken

De gelijkenissen tussen een vlinderdas en een zelfstrikker
De gelijkenissen tussen de twee types dassen zijn duidelijk. Je draagt ze allebei rond de hals en je vindt ze in alle kleuren, met allerlei verschillende designs en met talrijke mogelijke patronen. Zowel de vlinderdas als de zelfstrikker worden vaak gedragen om een outfit een iets formelere of chiquere look te geven.
Maar er zijn natuurlijk ook verschillen. Het voornaamste verschil tussen een vlinderdas en een zelfstrikker is het verschil in lengte. En er zijn nog veel meer verschillen, laten we ze even op een rijtje zetten.

De kenmerken van een vlinderdas
Een vlinderdas is eigenlijk gewoon een ver ontwikkelde versie van de zelfstrikker. Je draagt een vlinderdas enkel rondom de hals en gewoonlijk wordt die dan geplooid in de vorm van een halve boog. Je vindt vlinderdassen in allerlei types. Sommige moet je zelf strikken, andere kun je gewoon opspelden en zijn reeds ‘voorgeknoopt’. De vlinderdas die je zelf moet knopen wordt rondom de boord van je overhemd geknoopt. Als knoop wordt een centrale knoop gebruikt die twee symmetrische strikken vormt aan beide zijden.

De kenmerken van een zelfstrikker
Een zelfstrikker wordt in de lengte gedragen en is meestal niet erg breed. Momenteel zijn de smallere dassen juist weer in de mode. Je moet een zelfstrikker natuurlijk ook zelf knopen en voor de knoop heb je de keuze uit een aantal klassieke knopen zoals: de Four-in-hand, de Half Windsor, de Kelvin, de Nicky, de Pratt, de St. Andrew of nog de Victoria. Het zou ons te ver leiden deze vier knopen hier te bespreken maar je vindt op onze blog de instructies voor de meest gebruikte dasknopen.

De oorsprong van de twee types dassen
In hun verschijning zijn de twee dassen dan wel behoorlijk verschillend, ze delen wel dezelfde oorsprong. Maar eerst nog iets over de ‘looks’ van deze twee types dassen. Veel mensen twijfelen of een bepaalde gelegenheid vraagt om een vlinderdas of om een zelfstrikker. Dat is eigenlijk de verkeerde vraag. Je stelt jezelf beter de vraag of jij een persoonlijkheid bent die een vlinderdas kan en wilt dragen of niet.

Een vlinderdas wordt vaak geassocieerd met mannen die een natuurlijke leidersfiguur zijn, maar ook met bon vivants, creatieve mensen en mensen met een uitgesproken persoonlijkheid. De zelfstrikker is veel formeler en vooral meer ingetogen en kan daardoor door een bredere groep mannen gedragen worden.

Terug naar de oorsprong dan. Beide dassen hebben hun origine bij de Kroatische strijders die gedurende de 17e eeuw deelnamen aan de Europese oorlogen. Deze huurlingen droegen een das die de hemdsopening boven de nek moest helpen sluiten. Dit accessoire viel in de smaak bij de Franse aristocratie die de ‘cravat’ al snel populair maakte.

Voel je dus gerust een beetje strijder in je das, of aristocraat, aan jou de keuze!

Tags: vlinderdas

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.