• % 2-PACK-DEAL: 2 voor €79,95
BEL ONS: 020-2331695
Overhemden specialist van Nederland & België
Gratis verzending vanaf 80 €
Wijzigings- en monogramservice

Wat is zakelijke kleding? 3 tips

Wat zakelijk kleding is, hangt voor een groot deel af van het beleid van het bedrijf waar je werkt. Maar als algemene regel kunnen we stellen dat voor vrouwen rokken op de knie zakelijke kleding is. Voor mannen bestaat zakelijke kleding uit een overhemd (eventueel met stropdas). Nette pantalons en broeken, colberts en nette (gepoetste) schoenen zijn voor zowel mannen als vrouwen een goede zakelijke optie. Het is beter om slippers, sandalen en gympen voor het weekend te houden.De vraag is: wat is nu zakelijke kleding?

Tip 1. Raak bekend met het bedrijfsbeleid

Weet je niet zeker wat het beleid op het gebied van kleding is bij jouw (nieuwe) werkgever? Vraag dat dan na bij de HR. Draag op de eerste dag altijd wat conservatieve kleding, als je nog geen idee hebt wat je collega´s dragen.

De juiste das en de juiste sfeer is cruciaal voor zakelijke kleding

Als HR zegt dat je je ´zakelijk casual´ kunt kleden, vraag dan door. Casual betekent voor de een namelijk een nette pantalon met een overhemd, terwijl het voor de ander jeans met een t-shirt betekent. Sommige (grotere) bedrijven hebben een handboek waar ook de dresscode zakelijke kleding wordt toegelicht.

Let de eerste dagen en tijdens je sollicitatie op wat je (toekomstige) collega´s dragen. Ben je dat door de zenuwen vergeten en wil je toch graag goed voor de dag komen? Je kunt eventueel voordat je begint aan het begin of einde van de dag, of tijdens de lunch een kijkje nemen hoe je (toekomstige) collega´s gekleed gaan.

Ga voor je sollicitatie altijd formeel gekleed. Het is beter om iets te formeel gekleed te zijn dan te informeel. Vooral voor de bank en financiën sector, politiek, academische banen en technische sector is het de standaard om in pak te gaan. Voor veel andere sollicitaties kun je waarschijnlijk toe met een nette broek, overhemd en jasje. Dames eventueel in mantelpakje of nette rok.

Tip 2. Zakelijke kleding voor vrouwen

Voor vrouwen geldt dat rokken en jurken (meestal) zijn toegestaan, mits ze op de knie vallen. Kies wel voor de formele variant. Die hebben vaak donkere kleuren, zoals grijs of zwart. Gebruik het liefst een panty.

Vermijd een diep decolleté, hoge split of jurken die je ook naar het strand aan zou trekken. Te strakke jurken of rokken kun je ook beter in de kast laten hangen.

Als jeans toegestaan zijn, kies dan alsnog voor een nette variant. Vermijd spijkerbroeken met gaten of spijkerbroeken die je een ´bouwvakkersdecolleté¨ geven. Waarschijnlijk zijn pantalons, on linnen broeken een veiligere keuze.

Qua tops hebben vrouwen een ruime keuze: bloezen, T-shirts, vestjes, wollen truitjes, coltruien, bloesjes met kortere mouwen en zelfs nette bloezen zonder mouwen. Tops kunnen in of uit de broek/rok gedragen worden. De standaard is een top in één kleur, maar niet al te wilde patronen passen ook in de dresscode ´zakelijke kleding´.

Zakelijke overhemden en zakelijke kleding

Voor wat betreft schoenen kunnen vrouwen ook verschillende kanten op qua zakelijke kleding. Hakken (niet te hoog), laarzen in de winter, platte schoenen en zelfs nette gympen (voor zakelijk casual) zijn een optie. De gouden regel voor zowel mannen als vrouwen is dat bij zakelijke kleding de tenen nooit te zien zijn. Vermijd dus hakken met een open teen, slippers of sandalen.

Gebruik ´normale´ accessoires zoals kleine oorbellen of een subtiele ketting en een bescheiden horloge. Bij een zakelijke outfit voor vrouwen hoort tevens neutrale make-up en een niet te opvallende tas.

Evalueer je outfit. Zou je de outfit dragen naar een club? Om de slapen? Om in de tuin te werken? Of naar een verkleedfeest? Als je op een van deze vragen ´ja´ hebt geantwoord, moet je je outfit veranderen.

Tip 3. Zakelijke kleding voor mannen

Zakelijke kleding voor mannen bestaat uit overhemden. Draag het overhemd altijd in je broek of pantalon. Een stropdas is optioneel. Wit, zwart en lichtblauw zijn veilige opties en staan mooi bij een pak. Andere kleuren zoals paars, roze, feller blauw en rood zijn ook opties, vooral voor zakelijk casual. Laat overhemden met wilde of spannende patronen, bijvoorbeeld Hawaï print, in de kast voor het weekend.

Ga voor pantalons in mooie materialen zoals katoen of wol. Vermijd zijden of linnen. Jeans kan afhankelijk van het bedrijf maar is doorgaans geen zakelijke kleding. Geperste pantalons in donkere kleuren gaan wel door voor zakelijke kleding. Vermijd ´hoog water broeken´, of te wel broeken die veel te kort zijn. Broeken horen tot op je schoen te komen of net iets langer dan dat te zijn. Draag geen gekleurde broeken of witte broeken. Wil je eens ´iets anders´? Ga dan voor beige of lichtgrijs.

Een stropdas wordt over het algemeen wel als zakelijk ervaren

Op het gebied van zakelijke kleding, en dan met voornamelijk broeken zijn er ook een aantal no-go´s. Draag in geen geval korte broeken, of skinny broeken. Dat is echt voor een zeer casual look.

Draag je graag iets over je overhemd? Bijvoorbeeld in de winter? Of omdat de airco altijd op 18 graden staat? Ga dan voor een trui met een v-hals. Andere opties zijn natuurlijk een colbertje of een vest. Je kunt ook je overhemd vervangen voor een (dunne!) coltrui en daar overheen een colbert. Het is een beetje een excentrieke look maar past heel prima in het zakelijke spectrum.

Qua voeten is het beste om nette leren schoenen te dragen met nette sokken. Ga voor zwart, bruin of grijs. Vermijd in ieder geval sneakers, slippers of sportsokken.

Bron:
http://www.wikihow.com/Dress-Business-Casual

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.