• % 2-PACK-DEAL: 2 voor €79,95
BEL ONS: 020-2331695
Overhemden specialist van Nederland & België
Gratis verzending vanaf 80 €
Wijzigings- en monogramservice

De 5 Allerbeste Tips! om Zweet Vlekken te Verwijderen (2024 Update)

 

Hoe haal je zweetvlekken (gele vlekken) uit een shirt of overhemd? Iedereen kent dit soort hardnekkige zweet vlekken wel. Wat als je favoriete overhemd ontsierd wordt door dit soort vlekken? Pech, de prullenbak in? Of zijn er toch manieren om ook deze zweetvlekken eruit te wassen? Wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet, dus lees snel verder!

Voor het verwijderen van vlekken op een shirt heb je in grote lijnen twee opties. Ofwel kies je voor één van de vele zweetvlekken verwijderaars die in de supermarkt of bij de drogist verkocht worden ofwel kies je voor één van de vele grootmoeders tips, die je tegenwoordig niet meer bij je grootmoeder maar gewoon op internet kunt vinden.

We bekijken hieronder hét meest gebruikte vlekkenproduct van Nederland, Biotex. Daarnaast geven we je ook een overzicht van grootmoeders beste tips, methodes waarvan veel mensen bevestigen dat ze vaak beter werken dan een duur antivlek-middel.

 

gele vlekken kelding

 

1. De wetenschap achter die wit/gele vlekken op je shirt

Laten we eerst kijken waarom gele zweetvlekken op shirts en overhemden ontstaan en wat deze vlekken te maken hebben met zweet. Weinig zo blijkt, want hoewel ze in de volksmond vaak zweetvlekken worden genoemd zijn de meeste van deze vlekken het gevolg van het gebruik van deodorant.

Dat deodorant vlekken veroorzaakt komt doordat de meeste deodorants aluminium bevatten. Aluminium reageert op zweet (zweet is eigenlijk een eiwit) en het zorgt voor de gele of wit-gele vlekken. Hetzelfde gebeurt trouwens wanneer je witte shirts of hemden zou proberen te wassen met bleekmiddel, ook dat zorgt ervoor dat zweet- en andere eiwitvlekken geel verkleuren.

Het is tenslotte ook goed te weten dat katoen, de stof waarvan de meeste overhemden gemaakt zijn, zelf ook een eiwit is. Dus reageert het aluminium in deodorant niet enkel op je zweet maar ook op het katoen zelf.

Zo, tot zover de saaie wetenschap, nu terug naar praktische tips voor het verwijderen van de witte en gele vlekken.



zweetvlekken overhemd

 

2. Zweetvlekken en zweetplekken verwijderen met azijn

Voor deze methode om witte of gele zweetvlekken uit je shirts en overhemden te verwijderen heb je enkel een product nodig dat je waarschijnlijk toch al in de keuken hebt staan: azijn. Meng een soeplepel witte azijn met een halve koffietas water. Laat de vlekken op je shirt een half uur in die oplossing weken vooraleer je het verder wast zoals gebruikelijk.

Bij erg hardnekkige zweetvlekken kan het helpen om het shirt of overhemd met de oplossing te schuren. Dat doe je door de oplossing van water en azijn over de vlek te verspreiden en vervolgens twee stukken van het gebied waarop de vlek zich bevindt tegen mekaar te wrijven. Dat is trouwens iets dat je met elk van de onderstaande methodes kan proberen, zeker bij moeilijke vlekken.

 

wasmachine

 

3. Zweetvlekken en de De Biotex Methode

Vlekkenverwijderaars heb je in alle soorten en maten maar Biotex is een categorie apart. De nummer-één vlekkenverwijderaar van Nederland is door z’n unieke samenstelling één van de meest geschikte producten om witte of gele zweet en okselvlekken uit shirts en hemden te wassen.

Nochtans klagen mensen die Biotex de eerste keer gebruiken vaak dat het middel niet doet wat in de reclames beloofd wordt. Eén mogelijke verklaring daarvoor zou kunnen zijn dat ze het niet juist gebruiken. Hoewel op de doos staat dat je voor lichte vlekken gewoon een beetje Biotex bij het waspoeder moet doen en je je kleren vervolgens zoals steeds moet wassen helpt dat meestal niet tegen okselvlekken.

 

Gele Zweetplekken uit Kleding Verwijderen

 

Om dat soort vlekken aan te pakken met Biotex maak je er ofwel een antivlekken-pasta van ofwel maak je een geconcentreerd Biotex-bad. Door het poeder met een beetje warm of heet water te mengen en vervolgens even te kneden kan je er een soort pasta van maken. Als je die pasta vervolgens over de vlek smeert en even laat inwerken dan heb je veel kans dat ze na een wasbeurt verdwenen is.

Een andere optie is een klein badje maken waarin je veel Biotex-poeder oplost en vervolgens het hele kledingstuk in te weken legt. Ook hier helpt het om tijdens het weken een beetje in het badje te roeren en eventueel de stukken textiel die bevlekt zijn even tegen mekaar aan te schuren zodat het vlekkenmiddel overal goed kan inwerken en de zweetplek kan tackelen.

Biotex heet overigens ‘bio’-tex omdat het een aantal enzymen bevat. Die enzymen vallen de eiwitten aan die de basis vormen van veel vet- en zweetvlekken.

 

4. Zweetvlekken en Waterstofperoxide of Bicarbonaatszout

Bakzout (natriumbicarbonaat) heb je mogelijk al in de keuken. Het wordt vaak gebruikt om aangekoekte restjes uit pannen te laten weken en sommige mensen doen er zelfs een klein beetje van op hun tandpasta om hun tanden te witten. Waterstofperoxide heb je mogelijk in je EHBO-kit zitten of anders kan je het bij elke drogist kopen. De combinatie van deze twee stoffen is geweldig geschikt om witte of gele vlekken mee uit je shirts en overhemden te verwijderen.

De methode gaat als volgt. Je mengt voor elk deel water een gelijke hoeveelheid waterstofperoxide en bakzout. Blijf roeren tot je een pasta krijgt en lepel die uit over de zweetvlekken (deodorantvlekken). Gebruik je vingers om de pasta zo diep mogelijk in de vlek te masseren. Laat de pasta nu minstens 15 minuten inwerken. Vervolgens kan je je shirt of hemd in de wasmachine doen. Het beste is het in een koude cyclus (30°) te wassen. Als het een T-shirt is kan je het vervolgens in de droogtrommel stoppen, een overhemd hang je uiteraard best over een kleerhanger te drogen. In negen van de tien gevallen zal deze methode de vlek er helemaal uitkrijgen!

Het is wel zo dat eens een shirt of hemd gele zweetvlekken begint te vertonen die vlekken ook sneller terugkomen. Wees dus niet verbaasd als de zweetvlek na enkele weken opnieuw zou verschijnen. Je zal de vlekkenbehandeling dan gewoon nog eens moeten herhalen.

 

5. Tips om Zweetplekken te voorkomen

Enkele tips om zweetplekken in de toekomst te voorkomen.

  • Behandel zweetplekken direct. Hoe langer zweetplekken in je kleding laat zitten: hoe lastiger om te verwijderen
  • Koop deodorant zonder aluminium om de zweetvlekken en okselvlekken te voorkomen.
  • Draag een T-shirt onder je kleding en bescherm zo de kleding overheen tegen vlekken.

 

Heb jij nog grootmoeders’ tips voor het verwijderen van zweetvlekken? Laat het ons weten, we zouden ze graag aan dit lijstje toevoegen!

 

Tags: overhemd, vlek

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.