• 2+1 GRATIS % 3 halen, 2 betalen
BEL ONS: 020-2331695
Overhemden specialist van Nederland & België
Gratis verzending vanaf 80 €
Wijzigings- en monogramservice

HET PERFECTE OVERHEMD VOOR HET SOLLICITATIEGESPREK

Sollicitatiegesprek in een overhemd

Wat draagt een man bij een sollicitatiegesprek?

Wat draagt een man bij een sollicitatiegesprek? Met welke outfit kun je je toekomstige baas of werkgever positief beïnvloeden? En welke psychologische trucs helpen je om je droombaan te vinden? Wij hebben de antwoorden op al deze vragen en helpen je met een paar styling hacks, zodat je succesvol bij sollicitatiegesprek aankomt! Afhankelijk van de bedrijfstak waarvoor je solliciteert, kun een overhemd en een pak, een T-shirt en een jasje of alledaagse kleding geschikt voor je zijn. Het is altijd belangrijk dat je een verzorgde indruk achterlaat en dat je je prettig voelt in jouw kleding. Wanneer je kiest voor een stijlvolle overhemd-look, zijn de maat van het overhemd, de vorm van de kraag, de pasvorm en de juiste kleurkeuze doorslaggevend voor een competent voorkomen. In de meer conservatieve verzekerings- of banksector wordt een discrete, zakelijke look verwacht, terwijl een meer casual interpretatie van de overhemd-look heel gewoon is in creatieve beroepen. Met onze tips maken we de weg vrij voor een succesvolle professionele carrière.

DE JUISTE KLEREN VOOR HET SOLLICITATIEGESPREK

Style tips voor heren

Je bent op weg naar een sollicitatiegesprek. Je hebt je goed voorbereid op deze dag en je CV is perfect afgestemd op de baan. Je komt de kamer binnen waar je potentiële werkgever zit, je schudt elkaar de hand en daar is het - de eerste indruk! Het enige wat slecht is, is wanneer je komt opdagen in een joggingbroek en een T-shirt of met een vlinderdas en een staartje. Hoe goed je CV ook is - wanneer de eerste indruk niet goed is, heb je eigenlijk al verloren. Binnen enkele seconden beslist ons onderbewustzijn of we een persoon sympathiek vinden of niet. Een paar seconden die alles kunnen beslissen. Studies tonen aan dat kleding een aanzienlijke invloed kan hebben op de ander. Het is niet voor niets dat "kleren de man maken" een veel gebruikte zin is. Gebruik deze kennis in je voordeel bij een sollicitatiegesprek!

Afhankelijk van de bedrijfstak en de heersende dresscode kan de zakelijke outfit natuurlijk variëren. In een baan met klantencontact (zoals een accountmanager) zijn een overhemd, een stropdas, een pak en leren schoenen meestal een eerste vereiste. Wanneer je voornamelijk achter je computer/pc/laptop zit of met jouw collega's vergadert, zijn een overhemd en een pantalon in pak en een degelijk paar schoenen meestal de beste keuze. Eén ding is duidelijk - op welk niveau van de hiërarchie je je ook bevindt - wanneer je goed gekleed bent, heb je al heel wat dingen goed gedaan. Het is niet voor niets dat gerespecteerde business etiquette coaches jou zelfs adviseren om je altijd op dezelfde manier te kleden als de mensen op een hoger niveau van de hiërarchie. Het is ook een feit dat mannen meer succes hebben in overhemden en pakken. Volgens een studie van psycholoog Abraham Rutchick waren mannen in overhemd en pak succesvoller bij het oplossen van de hun opgedragen taken, dan mannen in gewone, dagelijkse kleding. Bovendien werd bij de pakdragers een verhoogde testosteronspiegel vastgesteld. Dit fenomeen kan worden verklaard door het zogenaamde "social priming"-effect. Wij associëren bepaalde attributen met officiële kleding, zoals een mannenhemd of een pak. Dit kan succes, dominantie, rijkdom, macht, mannelijkheid of iets dergelijks zijn. Wanneer wij zelf in deze kleren lopen, projecteren wij deze eigenschappen op onszelf, wat ons kan helpen om bijvoorbeeld abstracter te denken en de dingen holistischer waar te nemen. Kortom: trainingsbroeken, Hawaï-shirts en dergelijke horen niet thuis op kantoor en hebben zelfs een negatieve invloed op ons denken.

Laten we samen eens kijken naar de beste outfit voor een sollicitatiegesprek.

De juiste maat overhemd voor het sollicitatiegesprek

Het maakt niet uit naar welke branche of functie je solliciteert, je zit altijd goed met een overhemd. Maar het is belangrijk dat het hemd perfect past. Want niets ziet er onverzorgder uit dan een veel te groot of te klein heren overhemd. Vier metingen zijn cruciaal voor de snelle maatcontrole. De boordmaat en de mouwlengte.
De maat van de kraag bepaalt de maat van het overhemd. Ga rechtop staan en leg een meetlint rond je nek ter hoogte van de adamsappel. Om ervoor te zorgen dat je voldoende bewegingsvrijheid heeft rondom de boord, leg je er een vinger tussen als afstandhouder. Zo zal het hemd perfect passen zonder dat de boord te strak zit. Wanneer je een dikkere nek heb, maar verder vrij slank bent, zal een nauwsluitende snit (slim fit, super slim) jou het best passende hemd geven. De algemene regel is: kies een overhemden pasvorm waar je jou zelf prettig in voelt. Dit is de enige manier om de buitenwereld te overtuigen.

Om ervoor te zorgen dat de mouw van het overhemd niet helemaal onder het jasje verdwijnt, moet je bij de keuze van de juiste mouwlengte ook met een aantal zaken rekening houden. Om de mouwlengte te bepalen, plaats je het meetlint aan de buitenrand van het schouderbeen en meet je de arm omlaag tot het midden van de handrug met de elleboog licht gebogen.

Style je overhemd correct voor een sollicitatiegesprek

De juiste kleurkeuze voor een herenoverhemd

Kleuren spreken hun eigen taal. Een kleur kan een positieve invloed hebben op je uiterlijk. Subtiele kleuren zoals blauw, grijs, zwart of wit zijn populair en zeker een goede keuze voor sollicitatiegesprekken. Wanneer je te diep in de kleurenpot gaat, kan dat negatief worden opgevat. Hoewel elke kleur positieve associaties heeft, lijken kleuren als oranje, rood, roze of groen vaak te speels en nogal onprofessioneel. Een goed zittend overhemd in marineblauw straalt harmonie, loyaliteit, betrouwbaarheid en intelligentie uit en is de veiligste keuze voor een sollicitatiegesprek. Witte overhemden zijn ook erg trendy. Fris, schoon en niet geagiteerd, geven zij blijk van organisatorische vaardigheden, nauwkeurigheid en een modieuze touch.

Perfect shirt bij het sollicitatiegesprek

No-go's bij een sollicitatiegesprek 

  • Ongestreken overhemden - hoe laat je daarmee een duidelijke kant zien?
  • Vuile schoenen. Zo schop je jezelf eruit!
  • Extreme kleurspelingen en patronen op je shirt - zo val je snel door de mand!
  • Een goed verzorgde baard en een net kapsel doen wonderen - anders wordt het sollicitatiegesprek al snel een harige aangelegenheid.
  • Opvallende piercings en tatoeages moeten tijdens het eerste gesprek worden verborgen - minder is meer!
  • Sportschoenen met een pak - op je plaats, klaar, af!
  • Te strakke overhemden of te laag geknoopte hemden - toon klasse in plaats van omvang!
  • Shirts die te klein of te groot zijn - respectabiliteit ziet er anders uit!
Filters sluiten
Geen resultaten gevonden voor de filter!