• King's Day % tot €50 korting
BEL ONS: 020-2331695
Overhemden specialist van Nederland & België
Gratis verzending vanaf 80 €
Wijzigings- en monogramservice
Met Nylon

T-shirts met Nylon

Nylon is de naam voor een groep stoffen die polyamiden worden genoemd. Nylon is een stof die iedereen wel kent. Iedereen heeft wel iets van nylon in zijn of haar kast liggen. Denk aan bijvoorbeeld jassen, kousen, maar ook tandenborstels en visnetten. Al deze producten zijn van nylon gemaakt. Nylon is een stof die stevig is en goed ligt op de huid. Het is ook een erg lichte stof en zal niet snel breken. T-shirts met nylon zijn heerlijk en geven veel comfort. Lees meer...

Filters sluiten
Geen resultaten gevonden voor de filter!

Wat is nylon

Nylon is een triviale naam voor een groep synthetische stoffen. Het is bedacht door het chemische bedrijf DuPont (hetzelfde bedrijf dat ook Lycra of Elastaan bedacht heeft). De nylon zoals we die nu kennen wordt sinds 1938 verkocht. Nylon kent ontzettend veel toepassingen. Denk bijvoorbeeld eens aan een klimtouw, muurplug maar ook een kunstgewricht. De belangrijkste tak echter is de textiel. Nylon wordt al jaren gebruikt in kleding en is afgeleid van zijde. Dit komt doordat de zijde stoffen op raakten en men een vervanging nodig had. Nylon wordt ook gebruikt als bijvoorbeeld gitaarsnaar bij de nylongitaar.
 
Nylon gebruikt als touw

Wanneer gebruik je nylon

Nylon wordt zoals al eerder beschreven voor ontzettend veel doeleinden gebruikt. De meest voorkomende is textiel. Het is een synthetische stof die enorm stevig is. Het wordt dan ook niet voor niets in kledingstukken gebruikt. Het is van hetzelfde productieproces als polyester maar is een stuk harder en steviger. Daarom wordt het niet veel in normale kledingstukken gebruikt. Een goed voorbeeld waar vaak nylon in verwerkt zit zijn schoenen. Maar ook in T-shirts wordt nylon gebruikt. Het is dan wel bijna altijd in combinatie met katoen. Dit zorgt voor een wat meer meerekkende stof die fijn is bij beweging.

Nylon in de kledingindustrie

Nylon is een veelzijdige vezel. Het wordt in allerlei soorten producten gebruikt. In de kledingindustrie wordt het veelal gecombineerd met andere vezels. Stof waar nylon in is gebruikt is licht, glad en duurzaam. Het materiaal behoudt zijn vorm en kreukt niet. Het gaat ook lang mee en behoudt zijn kleur goed.

Nylon: veelzijdige vezel!

Voordelen nylon

Nylon heeft vele voordelen. Allereerst is het een goedkope stof. Het wordt namelijk gemaakt van chemische reacties die zo goed als oneindig kunnen doorgaan waardoor je veel stof kunt maken. Het is ook duurzaam. Het zal niet snel uit elkaar vallen of scheuren en gaat dus lang mee. Een mogelijk nadeel is dat het niet niet goed vocht opneemt. Toch ziet men het soms als een voordeel: kijk bijvoorbeeld maar naar schoenen. Daar wil je ook niet dat het water op gaat nemen. Als je nylon gebruikt tijdens het sporten neemt het zweet niet op. Als je katoen zou gebruiken zou het juist wel goed vocht opnemen. Dit is nadelig omdat je dan met zwaardere kleren aan het sporten bent. Dit voelt niet prettig en kan ervoor zorgen dat je teveel afkoelt. Het is een lichte stof dus dat biedt ook voordelen voor de sport. Echter is wel gebleken dat de vezels in nylon ervoor zorgen dat je kleding vies ruikt. Dit is onderzocht door 26 mensen een uur lang te laten fietsen. Hun bezwete shirts werden daarna in een plastic zak gedaan. De synthetische kleding stonk erger dan de katoenen kleding. De oplossing hiervoor is het nylon te wassen op 60 graden Celsius. Het is verder ook nog bijna helemaal strijkvrij.

Nylon wordt ook gebruikt bij gitaarproductie

De (mogelijke) voordelen van nylon overhemden op een rijtje:

 • Sterke / stevige stof
 • Enige strijkvrij eigenschappen
 • Neemt minder vocht op: je wordt minder nat in de regen (of het droogt sneller)
 • Neemt minder zweet op: soms een voordeel soms een nadeel

Nadelen nylon

Een van de nadelen van nylon is dat het erom bekend staat dat het statisch is. Dat kan je herkennen aan als je je shirt over je hoofd uittrekt en je haren overeind blijven staan. Het kan ook snel gaan pillen. Dit houdt in dat stukjes stof loslaten en gaan zitten op je kledingstuk (kleine bolletjes). Het neemt zoals eerder beschreven slecht vocht op dus het is voor het zweten goed geschikt.

De (mogelijke) nadelen van nylon overhemden op een rijtje:

 • Chemische eigenschappen / niet 100% katoen of natuurlijk
 • Statische effecten kunnen optreden
 • Neemt minder zweet op: soms een voordeel soms een nadeel

De geschiedenis en naam nylon

Nylon werd voor het eerst geïntroduceerd in 1938 door Charles Stine, de directeur van de chemische afdeling van DuPont. Er gaan verschillende verhalen rond over hoe de naam nylon is bedacht. De officiële gaat over dat toen er een geschikte naam gevonden moest worden er drie wetenschappers samen werden gevoegd. Een van de leden Dr. Gladding, stelde norun voor als nieuwe naam. De volgende naam zou nuron worden, maar men vond dit teveel lijken op neuron. Vervanging van de "r" voor een "l" gaf nulon, maar new nulon klonk niet lekker. Er werd gesuggereerd om de "u" te vervangen met een "i", maar dat gaf weer problemen met uitspraak. Uiteindelijk werd het nylon. Een van de legendes is dat nylon de afkorting vormt van de twee steden New York en Londen.

Nylon draad gebruikt voor bijvoorbeeld visdraad

Het nylon van nu

Er zitten er een aantal voordelen aan nylon verwerken in de dagelijkse kleding:

 • Kleurvast: normaal gesproken na een aantal wasbeurten verkleuren items van katoen en viscose. Als je kiest voor nylon zal dit niet gebeuren. De kleurvastheid is zo goed omdat nylon pas op een hoge temperatuur smelt. Als je erop gaat letten springen de shirts van nylon op gebied van kleur eruit.
 • Kreukvrij: als je geen tijd hebt om te strijken is het een goed idee om nylon shirts aan te schaffen. Deze zijn namelijk kreukvrij en hoeven niet gestreken te worden.
 • Pasvorm: nylon blijft ook lang mooi wat betreft de pasvorm. De vezel is namelijk stabiel en dit zorgt ervoor dat het geen rare vormen gaat aannemen.
 • Super stevig: zal niet snel kapot gaan.

Nylon/katoen

Nylon wordt veel in combinatie met katoen verwerkt. Dit heeft een aantal redenen. Enkel en alleen nylon is namelijk niet goed voor dagelijks gebruik. Het is een warme stof die goed warmte vasthoudt. Nu wil je het natuurlijk niet benauwd krijgen bij het dragen van een T-shirt onder een overhemd. Vandaar dat nylon gecombineerd wordt met katoen. Je kan het zien als het beste van beide stoffen bij elkaar voegen.

Nylon kopen

Het nylon T-shirt voor hem en haar koop je online bij de webshop voor overhemden in Nederland en Belgie. Wij onderscheiden ons door alleen nylon T-shirts van hoogwaardige kwaliteit aan te bieden. Persoonlijke service staat bij ons voorop. Wij willen graag dat jij je goed voelt in een T-shirt met het materiaal nylon.