• % Luxe 3-PACK-DEAL voor €129,95
BEL ONS: 020-2331695
Overhemden specialist van Nederland & België
Gratis verzending vanaf 80 €
Wijzigings- en monogramservice
Zakdoeken

Zakdoeken

De zakdoek (of zakdoekje) is een doek die vooral gebruikt wordt om de neus te snuiten. Iedereen kent wel de papieren zakdoekjes die je in de supermarkt kan kopen. Hier vind je echter enkel en alleen zakdoeken van textiel. De zakdoeken zijn van de beste kwaliteit en van exclusieve merken. Zakdoeken kunnen ook gebruikt worden voor het dragen om de nek tegen de zon. Zakdoeken: perfect voor in je broekzak! Wat is een zakdoek? De zakdoek is zoals de naam al suggereert een doek die in de zak bewaard wordt. Zakdoeken worden van oudsher al gebruikt om de neus mee te snuiten. Ook worden zakdoeken wel gebruikt tegen de zon. Men knoopt de zakdoek dan om de nek en vangt er zonlicht mee op. Vroeger werden ze dus vaker van textiel gemaakt. Tegenwoordig zijn de papieren zakdoeken vaker te vinden dan de textiele variant. Lees meer...

Filters sluiten
  •  
  •  
  •  
  •  
Geen resultaten gevonden voor de filter!
Profuomo Originale Taschentuch drie-pack wit Profuomo Originale zakdoek drie-pack wit
100% Katoen
drie-pack
€ 24,95
Materiaal
Zakdoeken: perfect voor in je broekzak!

Wat is een zakdoek?

De zakdoek is zoals de naam al suggereert een doek die in de zak bewaard wordt. Zakdoeken worden van oudsher al gebruikt om de neus mee te snuiten. Ook worden zakdoeken wel gebruikt tegen de zon. Men knoopt de zakdoek dan om de nek en vangt er zonlicht mee op. Vroeger werden ze dus vaker van textiel gemaakt. Tegenwoordig zijn de papieren zakdoeken vaker te vinden dan de textiele variant.

Zakdoek kopen? Kijk eens online!

Wanneer gebruik je een zakdoek

De zakdoek wordt van oudsher gebruikt om de neus te snuiten. Zakdoeken worden echter ook soms gebruikt om het zonlicht tegen te houden. Ze worden dan om de nek geknoopt als een soort kraag. Je kan zakdoeken voor velen dingen gebruiken. Denk bijvoorbeeld ook eens aan wuiven, tranen afdrogen, beschermen tegen stank, wonden afdeppen, zweet verwijderen etc.

Soorten zakdoeken

Er zijn een aantal verschillende soorten zakdoeken. Je kunt ze onderscheiden in 3 vormen.

  • Heren zakdoek voor alledaags gebruik: dit zijn de meest bekende zakdoeken, vaak ook gestikt aan de zijkant voor extra stevigheid
  • De dameszakdoek: vaak gemaakt van zijde, wat zachter en dunner.
  • De ruitjes zakdoek: wat groter van formaat dan een normale zakdoek.

Zakdoeken en associaties

In de jaren 70 ontstond in Amerika het gebruik om met een zakdoek hangend uit de kontzak aan te geven of iemand homoseksueel was. De kleur van de zakdoek vertelde wat over de voorkeur van de man (grijs was bondage, lichtblauw stond voor orale seks). Met de positie werd aangegeven of dit actief of passief was (links of rechts). De zakdoek werd ook gebruikt als men een geheugensteuntje nodig had. Men legt dan een knoop in de zakdoek om eraan herinnerd te worden dat er nog iets moet gebeuren. Er is ook een kinderliedje geschreven over zakdoeken dat begint met "Zakdoekje leggen, niemand zeggen".

Zakdoeken voor om de nek, kijk hier!

Verschil zakdoek en pochet

Vaak worden de zakdoek en de pochet door elkaar gehaald. Ze hebben allebei een totaal andere betekenis en functie. De pochet is bedoeld voor in het borstzakje van een blazer of herenjasje. Het is meer een stijlitem in plaats van een functioneel item. De zakdoek daarentegen is weldegelijk een functioneel item. Het wordt gedragen in de broekzak en gebruikt om de neus mee te snuiten. De zakdoek wordt ook weleens zoals eerder beschreven om de nek gedragen. De pochet zit enkel en alleen in het borstzakje.

Stoffen zakdoek VS papieren zakdoek

Wat is nou beter, de stoffen of papieren zakdoek? Vanuit hygienisch oogpunt de papieren zakdoek. Deze gooi je namelijk weg na gebruik terwijl je de stoffen zakdoek terug in de zak doet. Vanuit ecologisch punt is de stoffen variant beter. Voor papieren zakdoeken gaan er ontzettend veel bomen verloren.

Bandana's

Wat je ook veel ziet zijn bandana's. Dit zijn een soort zakdoeken die men om het hoofd knoopt tegen het zweten. Het is dus eigenlijk ook een functioneel item dat op een zakdoek lijkt. Een bandana is alleen iets groter en is gemaakt van een lichtere stof. Het wordt dan ook veel gebruikt in continenten als Azië, waar veel reizigers ermee rondlopen.

Bandanas (zakdoeken) online kopen? Kijk hier!

Geschiedenis van de zakdoek

In de tijd van de Romeinen en Grieken bestonden er nog geen zakdoeken. Zij snuiten hun neus met hun vingers. Ze hebbenen in die tijd wel een doek die diende om het zweet van hun voorhoofd af te vegen (sudarium). In de Westerse wereld ontstaat de zakdoek pas tijdens de Renaissance. De zakdoek is in die tijd vooral een teken van rijkdom. De rijken lieten hun zakdoeken vaak uit de zak hangen om te laten zien dat ze hun neus niet zomaar met hun vingers afvegen zoals de armen. In de 21ste eeuw worden er nog steeds zakdoeken verkocht (veel als cadeau). Versierde zakdoeken worden niet meer geproduceerd, omdat niemand ze meer wilde. De papieren zakdoeken nemen het in de 21ste eeuw langzaam over van de stoffen authentieke zakdoeken.

Zakdoeken online kopen

De zakdoeken voor hem en haar koop je online bij de webshop voor overhemden in Nederland en Belgie. Wij onderscheiden ons door alleen zakdoeken en kleding van hoogwaardige kwaliteit aan te bieden. Kies uit alle zakdoeken op het internet. Persoonlijke service staat bij ons voorop.