• 2+1 GRATIS % 3 halen, 2 betalen
BEL ONS: 020-2331695
Overhemden specialist van Nederland & België
Gratis verzending vanaf 80 €
Wijzigings- en monogramservice

Wat zijn de verschillende kledingvoorschriften?

Wat zijn de verschillende dresscodes voor heren?

Tips voor het kiezen van een geschikte heren outfit

Dresscodes zijn richtlijnen voor de dresscode die in bepaalde situaties en evenementen worden gevolgd. Deze dresscodes spelen een belangrijke rol in de wereld van herenmode en helpen om de juiste stijl te kiezen voor verschillende gelegenheden. In dit artikel presenteren we een selectie van verschillende dresscodes en geven we je tips om deze te combineren.

De verschillende kledingvoorschriften in één oogopslag

Formele kledingvoorschriften

Formele kledingvoorschriften zijn voorbehouden aan speciale gelegenheden en evenementen waar een elegante en professionele stijl is vereist. Laten we er een aantal benoemen:

 • Black Tie: Black tie is een van de meest formele dresscodes die er bestaat en wordt vaak gebruikt voor avondevenementen zoals, gala's en bruiloften. Voor deze dresscode moeten heren een zwart colbert, wit overhemd, zwarte vlinderdas en zwarte leren schoenen dragen.
 • White Tie: White Tie wordt beschouwd als het hoogste niveau van formaliteit en wordt meestal verwacht bij koninklijke evenementen of staatsbanketten. Hier moeten heren een zwart colbert dragen met een wit overhemd, witte vlinderdas, wit gilet, witte broek en zwarte lakschoenen.
 • Zakelijk formeel: De zakelijke formele dresscode is gebruikelijk in zakelijke omgevingen en vereist een nette, professionele look. Heren moeten kiezen voor een donker pak, een overhemd, een discrete stropdas en zwarte of bruine leren schoenen.

 

Semi-formele dresscodes

Semi-formele kledingvoorschriften bieden iets meer flexibiliteit en worden vaak gebruikt voor informelere evenementen zoals cocktailparty's of diners. Hier zijn enkele semi-formele dresscodes die je moet kennen:

 • Smart Casual: Smart casual is een veelzijdige dresscode die een mix is van smart en casual. Mannen kunnen een combinatie dragen van donkere jeans of chino's, een smart casual overhemd of polo en een lichte blazer. Leren schoenen of elegante sneakers maken de look af.
 • Business Casual: Business casual is acceptabel in veel kantooromgevingen en biedt een meer ontspannen alternatief voor de zakelijke dresscode. Mannen kunnen kiezen voor een combinatie van een nette broek of chino, een overhemd of gebreide trui en een blazer of vest. Leren schoenen of loafers passen goed bij deze dresscode.

 

Casual kledingvoorschriften

Casual dresscodes zijn ontworpen voor informele situaties en bieden de meeste vrijheid in kledingkeuze. Hier zijn twee populaire casual dresscodes:

 • Casual: De casual dresscode staat ontspannen en casual kleding toe. Mannen kunnen jeans of chino's combineren met een T-shirt, een polo of een hemd. Sneakers, laarzen of sandalen kunnen goed gecombineerd worden met deze dresscode.

Outfit-ideeën voor verschillende gelegenheden

Formele gelegenheden

Zakelijke gelegenheden

Tussen zakelijk en casual

Ongedwongen gelegenheden

Veelgestelde vragen over kledingvoorschriften voor heren

Wat betekent de dresscode "elegant"?

De dresscode "elegant" wordt meestal verwacht bij evenementen met een chique sfeer, zoals:

 1. Formele avondevenementen: Hieronder vallen galadiners, geldinzamelingsacties of operabezoeken.
 2. Bruiloften: Elegante kleding mag verwacht worden, vooral bij avondbruiloften of bruiloften met een strengere dresscode.
 3. Zakelijke evenementen: Voor belangrijke zakelijke bijeenkomsten, conferenties of netwerkevenementen kan een elegante dresscode vereist zijn.
 4. Recepties: Bij officiële recepties, bijvoorbeeld bij ambassades of overheidsevenementen, wordt vaak een elegante dresscode verwacht.

Wat betekent dresscode "casual"?

Als man komt de dresscode "casual" meestal overeen met:

 • Casual broek: chino's, jeans of corduroy broeken zijn een goede keuze voor een casual look. Kies een comfortabele broek in een passende kleur.
 • Overhemd of polo: je kunt een overhemd met een open kraag, een polo of een casual T-shirt dragen. Zorg ervoor dat het schoon en netjes is.
 • Schoenen: draag comfortabele schoenen zoals sneakers, bootschoenen of loafers. Vermijd slippers of versleten schoenen.
 • Jas of trui: Afhankelijk van het weer kun je een lichte jas, trui of vest dragen om je look af te maken.
 • Accessoires: Om de casual stijl aan te vullen kun je een polshorloge, baseballpet of zonnebril dragen. Vermijd echter accessoires die te opzichtig of formeel zijn.