• % Luxe 3-PACK-DEAL voor €129,95
BEL ONS: 020-2331695
Overhemden specialist van Nederland & België
Gratis verzending vanaf 80 €
Wijzigings- en monogramservice

DE BESTE TIPS VOOR HET STRIJKEN VAN OVERHEMDEN

Hoe strijk ik mijn overhemd goed?

Wanneer je op het werk persoonlijk contact hebt met klanten en op kantoor niet de geringste kreuk kunt veroorloven, kun je meestal niet om het strijkijzer heen, zelfs niet voor een business casual look. Het is jammer dat overhemden strijken niet een van de makkelijkste dingen is om te doen. Of niet? Met onze instructies en de juiste tips voor het strijken van overhemden wordt aan de strijkplank staan kinderspel, zodat je in de toekomst geen kreuk meer in de weg zit.

Overhemden goed strijken

INSTRUCTIES VOOR HET STRIJKEN VAN OVERHEMDEN

Stap voor stap naar een kreukvrij overhemd

Haal het licht vochtige overhemd van de lijn of kledinghanger en leg het op de strijkplank. Wanneer het overhemd te droog is, kunnen hardnekkige kreuken worden bevochtigd met een stoomstrijkijzer of een spuitfles.

Strijk de mouwen, de voor- en achterkant van het hemd en de schouderzone. Het is raadzaam altijd eerst de kleine ongevoelige zones te strijken, zoals de kraag, de manchetten en de knoopsluiting en dan pas de grote zones, want zo voorkom je dat reeds gestreken zones opnieuw kreuken krijgen.

Strijk overhemden enigszins vochtig

Wat is de beste strijk temperatuur voor een overhemd?

De juiste temperatuur om het overhemd te strijken, is van cruciaal belang. Het strijkijzersymbool geeft aan of het overhemd op lage temperatuur (één punt), middelhoge temperatuur (twee punten) of hoge temperatuur (drie punten) mag worden gestreken. Overhemden van katoen kunnen heet gestreken worden. Dat komt omdat katoen, in tegenstelling tot synthetische vezels, hogere temperaturen kan verdragen en op een betrouwbare wijze glad gestreken kan worden. Wanneer je niet zeker bent, probeer dan eerst een lagere temperatuur en zet het strijkijzer hoger wanneer je niet het gewenste resultaat krijgt.

Hoe strijk ik de overhemdkraag?   

Begin bij de binnenkant van de kraag, vouw de kraag in de normale draagpositie en strijk één keer over de volledige lengte van de kraag. Werk vervolgens, vanuit het midden naar de twee uiteindes toe. Draai het overhemd om en herhaal het proces aan de buitenkant van het shirt indien nodig. Strijk de kraag niet te lang, anders kan de lijm loslaten.

hoe strijk je een overhemd kraag?

Hoe strijk ik de manchetten van een overhemd?

De manchet wordt gewoonlijk van binnenuit gestreken. Leg hiervoor de mouw plat met één kant op de plank en ga met het strijkijzer in de lengterichting over de binnenkant van de manchet zonder knoop. Vervolgens kan van de manchetten in de mouw worden gestreken, zodat ook de naden daartussen worden gladgestreken.

Hoe strijk ik de knooplijst?

De knooplijst of knopenlijst moet altijd van links worden gestreken, ongeacht de temperatuur en het materiaal van de knopen. Leg hiervoor het halve hemd met de knopen naar beneden op de strijkplank en strijk het in één vloeiende beweging van onder naar boven onder de kraag - dit is snel en zacht voor de knopen. Wanneer je te maken hebt met hardnekkige kreukels, kun je voorzichtig met de punt van het strijkijzer tussen de knopen strijken tot de knopenlijst glad is.

hoe strijk ik een overhemd knooplijst?

Hoe strijk ik de voor- en achterkant van een overhemd?

Leg de voorkant met de kraag over het smalle uiteinde van de strijkplank en ga met het strijkijzer over een groot oppervlak over de gewenste zones. Duw de punt van het strijkijzer voorzichtig in de gebieden tussen de knopen om eventuele resterende rimpels glad te strijken. Strijk dan alleen de achterkant. Grote delen van het hemd worden altijd aan de buitenkant bewerkt. Dit geeft een schoon en glad resultaat.

Hoe strijk ik de mouwen en de schouders van een overhemd?

Leg het overhemd plat op de plank en strijk eventuele ruwe vouwen met de hand glad. Bij het strijken van de mouwen kun je zodanig strijken dat er een klassieke plooi aan de buitenkant van de mouw ontstaat, of je kunt de stof aan de rand iets over de strijkplank schuiven, d.w.z. niet over de randen van de mouwen strijken en zo afzien van de prominente plooi. Plaats de schouderpartij van het overhemd binnenstebuiten over het smalle uiteinde van de boord en strijk deze zone indien mogelijk altijd in de richting van de kraag.

hoe strijk ik de mouwen van een overhemd?

De belangrijkste strijktips op een rijtje

  • Maak hardnekkige kreuken vochtig met een spuitfles of een stoomstrijkijzer. Volg de temperatuuraanwijzing dat op het label aan de binnenkant van het overhemd staat.

  • Strijk eerst de kleine delen, zoals de kraag, de manchetten en de knoopsluiting. Vervolgens begin je aan de voor- en achterkant van het hemd.

  • Strijk met het strijkijzer langs de binnenkant van de kraag en herhaal het proces aan de buitenkant indien nodig.

  • Strijk de knopenlijst altijd aan de binnenkant om de knopen te beschermen.

  • Leg de mouwen plat op de plank en strijk met het strijkijzer in de lengte langs de binnenkant van de manchet zonder knoop.

  • Plaats het schoudergedeelte van het overhemd over het smalle uiteinde van de strijkplank en strijk het zo mogelijk naar de kraag toe.
    Om de klassieke vouw op de overhemdsmouw te maken, leg je de mouw plat op de plank en stijk je met het strijkijzer over de natuurlijke rand van de overhemdsmouw.

Heb je ondanks onze tips geen zin om te strijken? Klik dan hier voor de nieuwste strijkvrije overhemden en hier de trendy, strijkvrije, jersey overhemden.

Bekijk de video van ETON voor tips om je overhemd perfect te strijken

Filters sluiten
Geen resultaten gevonden voor de filter!